Obezitatea infantilă – Sfaturi alimentare

Obezitatea infantilă – Sfaturi alimentare

Publicat: 30.08.2013

Vizualizări: 28

Pentru a combate sau preveni obezitatea infantilă trebuie să adoptam o alimentaţie echilibrată, stabilită în funcţie de necesităţile fiecărui copil. Primii care trebuie să se supună acestor schimbări sunt părinţii deoarece aceştia au cel mai mare impact şi cea mai mare autoritate asupra obiceiurilor şi activităţilor pe care copiii le desfăşoară.

  • Explică-i copilului de ce este important să mâncăm sănătos. Copiii trebuie să înţeleagă diferenţa între mâncarea sănătoasă şi cea nesănătoasă. Pentru a câştiga încrederea şi cooperarea celor mici oferă-le posibilitatea de a se implica în procesul de achiziţionare a alimentelor şi întreabă-i ce anume şi-ar dori să mănânce. Impunerea regimului alimentar poate atrage un refuz definitiv şi irevocabil, fapt deloc de dorit în managementul greutăţii.
  • Învaţă copilul să mănânce încet. Acest lucru ofera control asupra cantităţii de mâncare consumate. Această activitate trebuie să se desfăşoare întotdeauna la masa din bucătărie şi nu în faţa televizorului. Implicarea copilului în jocuri de genul - recunoaşterea unui număr cât mai mare de ingrediente din felul de mâncare - poate constitui o metodă placută de educare în ceea ce priveşte acest obicei alimentar.
  • Pune-i la dispoziţie o varietate cât mai mare de gustări. Idei de gustări sănătoase: fructe confiate, seminţe de dovleac, alune, biscuiţi din cereale integrale, iaurturi de fructe. La evenimente speciale (zile de naştere, rezultate bune la şcoală) oferă-i copilului şi gustări din categoria "nesănătoase". În acest fel acestea nu vor fi considerate tentaţii ci recompense.
  • Cere sfatul unui specialist. Atunci când ne confruntăm cu obezitatea infantilă, regimul alimentar trebuie personalizat în funcţie de necesităţi. Nutriţionistul poate stabili un regim alimentar sănătos şi variat şi vă poate oferi sfaturi utile pentru perioada de tranziţie şi acomodare cu noile obiceiuri.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Alimentația inadecvată și excesivă
19.02.2019

Alimentația inadecvată și excesivă

Supraîncărcarea stomacului și a intestinelor cu alimente bogate în carbohidrați ca urmare a unui stil de viață nesănatos, duce la acumularea de gaze în intestine. De asemenea, combinațiile alimentare necorespunzătoare pot conduce la discomfort digestiv și la balonare.

Citește mai mult
Vizualizări: 477
Regimul alimentar şi sănătatea
21.03.2013

Regimul alimentar şi sănătatea

Mâncarea este combustibil pentru organism. Dieta poate mări sau poate micşora riscul de a dezvolta anumite afecţiuni. Pentru a mânca sănătos avem nevoie de o varietate de ingrediente şi nu întotdeauna ce este gustos este şi sănătos.

Citește mai mult
Vizualizări: 439
Obezitatea infantilă
28.08.2013

Obezitatea infantilă

Obezitatea este o afecţiune în care excesul de grăsime acumulat în organism poate afecta starea de sănătate a organismului.  Cazurile de obezitate în randul copiilor şi adolescenţilor au crescut în mod alarmant în ultima perioadă.

Citește mai mult
Vizualizări: 148