Mircea, Bucuresti:
Am citit un articol in care se aratau rezultatele unui studiu facut asupra eficacitatii substantei Glucozamid asupra articulatiilor. Concluziile erau ca acesta substanta nu are nici un efect asupra articulatiilor. Mama mea foloseste Artrostop de mai mult timp fara ca sa se observe rezultate cat decat multumitoare, dar ea tot spera. Puteti sa-mi spuneti ceva despre aceasta situatie ? Va multumesc
11.11.2006 la 23:20
Dr. Ion Bulacu:

Stimate domn,

Substantele condrorestaurative (gen glucozamin si condroitin) sunt folosite de zeci de ani in terapia bolii artrozice. Ele nu au fost inventate de noi (ca si comercianti), ci au fost sustinute chiar de reumatologi de prestigiu (romani si straini), rezultatele miilor de studii efectuate aratand ca ele intr-adevar isi confirma eficacitatea scontata.

Faptul ca studiul citit de dvs. afirma contrariul mi se pare complet irelevant (exista foarte multe studii care "trebuie" sa demonstreze ca anumite substante active nu isi confirma eficacitatea tocmai pentru a "creste" in schimb imaginea altor produse farmaceutice).

Referitor la cazul mamei dvs., doresc sa va reamintesc indicatia terapeutica majora a acestor substante in artrozele aflate intr-un stadiu incipient. In artrozele vechi (modificarile artrozice la nivelul articulatiilor incep sa se produca de la 40-45 ani, chiar daca la inceput sunt asimptomatice), cu o simptomatologie avansata, este de asteptat ca rezultatele sa intarzie, iar ameliorarea sa nu fie atat de spectaculoasa.

13.11.2006 la 0:00