corina, Bucuresti:
Buna ziua, Am o fetitza in varsta de 1 an si 10 luni care are infectii urinare recurente cu E coli si litiaza urinara. Tot cautand pe net, am gasit diverse articole care sustin eficacitatea plantei Cranberry fruit(Vaccinium oxycoccus) care ar impiedica aderarea E coli la peretzii vezicii urinare. Am gasit produsul dvs. Urinal care prezinta poza plantei Cranberry si descrierea Vaccinium oxycoccus dar in romana e tradus ca extract de afine. Din ceea ce am citit eu pana acum sunt convinsa ca traducerea Cranberry fruit(Vaccinium oxycoccus)nu este afine, ci in romana se traduce probabil prin planta merisor. Va rog sa precizati care este pana la urma compozitzia reala a tabletelor: extract de afine sau merishor.deoarece fetiza mea este f mica nu ma pot hazarda in a-i administra altceva decat ceea ce ar fi eficient pentru ea si nici nu ma pot baza pe efectul placebo. Cu multe multumiri, Corina Ghinea
04.01.2005 la 00:00
Cu stima,
Dr. Ion Bulacu:
Stimata doamna,
Va multumim pentru interesul manifestat fata de produsele Walmark.
Intr-adevar, problema amintita de dvs. a fost discutata inca de la inregistrarea produsului in Romania. In Republica Ceha (tara de origine a producatorului) se considera ca planta cunoscuta in tara noastra drept „merisor” (cranberry, in engleza) este de fapt o subspecie de afin (fac parte din aceeasi familie - Vaccinium). Din informatiile obtinute din literatura de specialitate (Bojor si Popescu) am retinut ca mecanismul de actiune in cazul infectiilor urinare este practic identic pentru cele 2 plante inrudite.
Totusi, desi asa cum bine ati amintit este vorba de "merisor" (ca denumire populara), nu va recomand sa ii administrati fiicei dvs. Urinal din 2 ratiuni:
1. fiica dvs. nu are varsta minima recomandata pentru administrarea de produse farmaceutice sub forma solida (tablete, capsule etc.)
2. fiind vorba de infectii urinare recurente si litiaza urinara la o fetita de nici 2 ani, va recomand sa mergeti pe tratamentul clasic prescris de nefrologi
Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului, insa intrebarea a fost postata pentru "Serviciul clienti", nu pentru "Sfatul medicului".
21.07.2009 la 10:44