Stimata doamna,
Agentul patogen Chlamidia are doua specii principale - Chlamidia psittaci si Chlamidia trachomatis - bacterii de dimensiuni mici, obligatoriu parazite in interiorul celulei, unde se inmultesc si sunt eliberate in afara celulei ca formatiuni infectante, transmitand boala.
Deseori infectia cu Chlamidia este asimptomatica. Se considera ca la femeile tinere active sexual, in primii 5 ani de viata sexuala, Chlamidia stationeaza in caile genitale inferioare, dupa care migreaza in tractul genital inalt producand complicatii.
Chlamidia trachomatis se transmite de la o persoana la alta prin raporturile sexuale, transmiterea fiind favorizata de existenta unui numar mare de infectii asimptomatice. La copiii mici boala se poate transmite de la mama infectata in cursul nasterii.
Infectia genitala cu C. trachomatis la barbat se manifesta sub forma unei uretrite, cel mai frecvent, cu picatura matinala, senzatie de arsura si durere, dificultate la mictiune, sau sub forma unei prostatite sau epididimite. Nu putine sunt cazurile de purtatori sanatosi. Fara tratament corespunzator, se pot instala complicatiile: epididimita, prostatita, rectita, sindromul Reiter (uretrita, conjunctivita, artrita si leziuni cutanate caracteristice), conjunctivita chlamidiana.
La femeie infectia genitala cu C. trachomatis trece deseori neobservata, primele simptome aparand abia in perioada complicatiilor. In 75 % din cazuri perioada de incubatie este imposibil de stabilit. Se poate manifesta ca vulvovaginita acuta, uretrita, cervicita mucopurulenta, forme asimptomatice si rectita chlamidiana. Neglijate sau incorect tratate, infectiile chlamidiene duc la complicatii de tipul bartholinitelor, endometritelor, salpingitelor, perihepatitelor etc.
Infectia cu C. trachomatis este principala cauza a infectiilor anexiale si pelvine, iar infectiile anexiale sunt principala cauza a sterilitatii tubare la femeie. Se admite de asemenea ca in sarcina extrauterina infectia chlamidiana este implicata in 1 din 3 cazuri. Infectia chlamidiana se poate transmite de la femeile gravide la nou-nascuti in timpul nasterii, manifestandu-se la acestia sub forma conjunctivitei, pneumoniei sau altor infectii.
27.09.2004 la 00:00