Beneficiile cartilajului de rechin

Beneficiile cartilajului de rechin

Publicat: 19.04.2019

Vizualizări: 26915

Extractul de cartilaj de rechin a fost mulţi ani studiat ca tratament pentru cancer, osteoartrită, dureri articulare, psoriazis, degenerescenţă maculara. Datorită compoziţiei sale, administrarea lui poate oferi mai multe beneficii organismului uman. MATERIAL INFORMATIV DESTINAT PERSONALULUI MEDICAL

Extractul de cartilajul de rechin este preparat din  endoscheletul rechinilor (ţesutul cartilaginos dens). Ţesutul cartilaginos al rechinului conţine 3 elemente:

  1. Celule (celulele cartilaginoase mature alcătuiesc  5 % din volumul total al ţesutului),
  2. Apa (lichidul extracelular reprezintă 5-10% din volumul total al ţesutului),
  3. Matrice: bogată în proteine (proteine pure de colagen ce asigură elasticitate pielii, contribuie la repararea pielii crăpate şi este utilizat în industria dermato -cosmetică),  glicozaminoglicani (prin proprietăţile sale asigură funcţionalitatea  articulaţiilor şi participă la refacerea ţesutului cartilaginos), cantităţi mici de lipide şi glucide, minerale: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc (cu roluri importante în menţinerea sănătăţii muşchilor, oaselor şi articulaţiilor)

Extractul de cartilaj de rechin a fost mulţi ani studiat ca tratament pentru cancer, osteoartrită, dureri articulare, psoriazis, degenerescenţă maculara.

Datorită compoziţiei sale, administrarea lui poate oferi mai multe beneficii organismului uman .

  1. Studiile de laborator şi studiile preliminare clinice au evidenţiat efectul pozitiv al cartilajului de rechin în psoriazis,  fiind util în controlul leziunilor psoriazice prin inhibarea formării vaselor de sânge ce irigă leziunile, dar şi prin efectul antiinflamator .
  2. Glucozamin sulfat şi condroitin sulfat din compoziţia cartilajului de rechin aduc beneficii importante în bolile reumatismale degenerative,  determinând ameliorarea simptomelor (cum ar fi durerea), a funcţiilor (cum ar fi mobilitatea);  astfel , este explicabilă necesitatea scăzuta a administrării de  antiinflamatoare nesteroidiene , un avantaj important datorită numeroaselor reacţii adverse ale acestora.
  3. Prin stimularea proceselor de refacere a ţesutului conjunctiv şi a lichidului intraarticular contribuie la reducerea inflamaţiei, fiind util în recuperarea dupa traumatisme musculare şi articular, mai ales in cazul sportivilor.
  4. S-au realizat multiple studii clinice în care pacienţii cu diferite forme de cancer au urmat tratament cu cartilaj de rechin, deoarece s-a constat că anumite substanţe din compoziţia sa inhibă angiogeneza (formarea de capilare sangvine), distrug celulele canceroase în mod direct sau stimulează  sistemul imunitar. În momentul dezvoltării masei tumorale, se formează  o reţea vasculară  proprie tumorii. Cartilajul de rechin inhibă formarea acestor vase de sânge (care o alimentează cu substanţe nutritive) şi opreşte dezvoltarea tumorii .  Totuşi , mai este nevoie şi de alte studii clinice pentru a confirma eficienţa cartilajului de rechin în tratarea cancerului, de aceea  nu se administrează ca substitut al tratamentului prescris de medicul oncolog pentru cancer, ci ca tratament adjuvant.
  5. Cartilajul de rechin conţine  o cantitate crescută de calciu şi fosfor, astfel se explică de ce poate fi util în tratamentul osteoporozei, mai ales la menopauză când se produce o demineralizare osoasă mai acentuată.
  6. Stimulează imunitatea organismului şi producerea de anticorpi.

Datorită compoziţiei sale, cartilajul de rechin se administrează cu precauţie în cazul în care pacientul urmează tratament cu:

a.       Diuretice tiazidice (diureticele tiazidice pot determina creşterea calciului sangvin, iar cartilajul de rechin conţine cantităţi crescute de calciu)

b.      Suplimente de calciu

Există şi câteva contraindicaţii la administrarea de cartilaj de rechin.

a)      Nu se administrează în sarcină, în timpul alăptării sau la copii,

b)      Nu se administrează persoanelor cu hipercalcemie (nivel crescut de calciu),

c)       Nu se administrează persoanelor care s-au operat recent.

Cartilajul de rechin este un produs cu beneficii evidente pentru organismul uman prin proprietăţile imunomodulatoare, antiinflamatoare şi anti-angiogeneză; şi poate fi considerat o opţiune viabilă de tratament adjuvant în diverse afecţiuni (cancer, boli reumatismale degenerative, psoriazis).

 MATERIAL INFORMATIV DESTINAT PERSONALULUI MEDICAL

Sfaturi pentru sănătatea articulaţiilor
15.02.2013

Sfaturi pentru sănătatea articulaţiilor

Scheletul uman reprezintă structura centrală de susţinere a organismului. Oasele sunt sprijinite şi completate de ligamente, tendoane, muşchi şi cartilaje. Acestea oferă protecţie organelor interne şi alături de muşchi asigură o mişcare controlată a corpului. Dacă nu este protejat din timp, scheletul uman poate suferi modificări, uneori ireversibile.

Citește mai mult
Vizualizări: 498