Ce-a fost mai întâi, biroul sau găina?

Ce-a fost mai întâi, biroul sau găina?

Publicat: 16.04.2011

Vizualizări: 4

Dacă vezi luni dimineaţă pe cineva zâmbind, e clar că respectivul nu merge la serviciu. Altfel, zorii zilei de luni scot pe stradă, în metrou, o mulţime extrem de abătută. Nu e decât luni după-amiază şi deja te simţi atât de obosită încât să-ţi doreşti să te bucuri de week-end cât mai curând. Căci săptămâna care tocmai a-nceput se va dovedi, din nou, atât de generoasă în zile istovitoare şi nopţi bântuite de griji şi insomnie! Iar vineri e atât de departe!.

Până atunci, însă, compania te vrea aptă şi dedicată muncii silnice, pardon, zilnice, de la birou. Cum slujba ta nu presupune plimbări de nici un fel – cel mai extenuant traseu pe care ar trebui să-l parcurgi fiind cel de la birou la automatul de cafea –, eşti, prin urmare, sortită unei şederi îndelungate în faţa computerului.

Oamenii spun deseori că munca într-un birou e mai uşoară, doar pentru că nu reprezintă muncă fizică. Dar nici o muncă nu adduce atâtea nopţi nedormite ca cea de la birou. Stresul acumulat zilnic te pune în situaţia de a număra turme de oi până-n zori fără să te întâlneşti cu somnul. Statul continuu pe scaun, efortul vizual în faţa computerului şi lipsa mişcării pot fi extrem de dăunătoare. Este adevărat că e complicat să te apuci să alergi prin birouri, chiar şi după şef cu o cerere de mărire de leafă în mână, pentru ceva mişcare. Un scenariu hollywoodian recomandă să zăvorăşti uşile, să dai muzica la maximum şi să dansezi în faţa oglinzii. Din păcate, metoda e deja patentată şi se petrece doar în Ally McBeal.

Adevărul este că munca la birou devine, într-adevăr, tot mai obositoare. Şi asta nu pentru că am ridica gantere în loc de tastaturi sau pentru că ne-ar epuiza mersul cu liftul. Sedentarismul datorat şederii interminabile într-un spaţiu restrâns, pe un scaun neconfortabil poate produce numeroase dereglări ale oaselor şi muşchilor, ce se manifestă prin durere şi stări de disconfort. Dincolo de cearcăne, de notoriile dureri de cap sau de spate, pentru femei, picioarele sunt printre cele mai afectate părţi ale corpului şi pot deveni o problemă inestetică şi deprimantă, mai ales atunci când capătă aspectul de varice. Nimic nu poate fi mai dramatic decât să nu te poţi bucura de o rochie sau de o fustă în zilele de vară care stau să vină. Şi nimic nu sperie mai mult o femeie decât imaginea unor picioare obosite, victime ale varicelor.

Din fericire, dacă ai grijă de ele şi de tine, poţi să fugi de varice. Şi la propriu, şi la figurat. E drept că o să te fugărească şi ele o vreme, dar şansele să te prindă nu sunt prea mari. Evident, dacă eşti atentă să ai grijă mare de picioare şi să trimiţi din timp problemele la plimbare!