Metoda lui Longo - o nouă abordare terapeutică a hemoroizilor

Metoda lui Longo - o nouă abordare terapeutică a hemoroizilor

Publicat: 15.02.2018

Vizualizări: 2001

Studiile de specialitate au arătat că mai mult de 50% din populaţia cu vârstă de peste 50 de ani suferă de hemoroizi. Un rol important în apariţia lor îl joacă atât premiza genetică a calităţii slabe a peretelui venos, cât şi stilul de viaţă inadecvat. Noul mod operativ de tratament va aduce o încurajare pentru toţi cei suferinzi.

     Sub mucoasa acestuia si la nivelul orificiului anal se gãsesc bogate retele de vene care, în anumite împrejurãri, se pot lãrgi, se umplu cu sânge si se pot tromboza (este vorba de un proces asemãnãtor varicelor de la membrele inferioare). Lãrgirea venelor rectale apare în mai micã mãsurã si la omul sãnãtos, iar în împrejurãri normale, acestea nu provoacã nici un fel de probleme. Însã, atunci când apar simptome neplãcute (dureri locale sau sângerãri), deja vorbim de „boala hemoroidalã”.

     Taxă pe comoditate? Aparitia si dezvoltarea problemelorsunt favorizate de constipaþia cronicã,obezitate, mod sedentar de viatã siobiceiuri alimentare dãunãtoare (aportscãzut de lichide, aport insuficient defibre în alimente sau consumul pestemãsurã de alimente iritante si alcool).La femei, hemoroizii pot apãreapentru prima datã la gravide, ca urmarea presiunii crescute exercitatã de fãtîn abdomen.Foarte multi oameni au hemoroizi,dar mult timp nu consultã un specialist– trebuie menþionat cã auto-tratamentulnu rezolvã cauza. O examinaremedicalã se recomandã încã de la primelesemne. Este vorba în primul rândde urmãtoarele manifestãri: sângerare,scaune dese dar cu iniþiere dificilã,scaune diareice pe perioade mai lungi,alternarea constipatiei cu diaree, constatareaunor pete de sânge roºu clarîn scaun. Dacã aceste manifestãri suntînsoþite de lipsa poftei de mâncare,scãdere în greutate sau dureri abdominale, trebuie consultat imediat un specialist, care va evalua dacã este mai bine de aplicat un tratament conservative sau unul chirurgical.

     Metoda revoluţionară a lui Longo „Hemoroizi au cu totii, dar nu toti sunt bolnavi de ei” – a spus în anul 1993 Antonio Longo, de la Spitalul Universitar din Palermo, care a descoperit o nouã metodã, aproape nedureroasã, de a înlãtura ansele hemoroidale proeminente. Acest nou mod de operare reprezintã o modificare de bazã în tratamentul hemoroizilor. In tãrile UE se efectueazã anual aproximativ 50.000 de intervenþii cu ajutorul metodei lui Longo. Metoda lui Longo se deosebeste de cea clasicã prin faptul cã îndepãrtarea anselor hemoroidale trombozate nu se realizeazã în porþiunea externã a rectului (unde se aflã multe terminaþii nervoase si, ca orice zonã bogat inervatã, este foarte dureroasã), ci cu câtiva centimetri mai sus, unde mucoasa rectalã nu este atât de sensibilã. Astfel, nu existã pericolul afectãrii sfincterului anal, lucru care se poate produce în cazul operaþiei clasice. In timpul operaþiei cu metoda lui Longo se întrerup vasele mici de sânge care alimenteazã hemoroizii. Operaþia prin metoda lui Longo se realizeazã aproape fãrã dureri, se efectueazã cu o anestezie generalã usoarã sau epiduralã si dureazã circa 15-20 de minute. Pacientul operat rãmâne în spital una pânã la 3 zile, iar incapacitatea de muncã este de aproximativ o sãptãmânã (o perioadã de timp cu 3 sãptãmâni mai scurtã decât în cazul operaþiei clasice).