Propolis, un produs natural complex

Propolis, un produs natural complex

Publicat: 29.07.2011

Vizualizări: 3

Propolisul este folosit înca din antichitate atât de către romani, cât și de greci sau egipteni, pentru tratarea diferitelor afecțuni. Dar ce este propolisul?

Propolisul este un produs al albinelor ce conține rașini naturale, uleiuri esențiale, polen și ceară produsă de albine. Propolisul conține flavonoizi, flavone, aminoacizi, minerale ca fier, cupru, magneziu, zinc, precum și vitaminele B, E, C, biotină și rutină, precum și vitamina A.

Cercetătorii au descoperit că propolisul previne apariția bolilor determinate de diferiți agenți patogeni: bacterii, virusuri, fungi și alți microbi. Mai mulți medici apifitoterapeuți consideră propolisul unul dintre cei mai puternici agenți naturali antimicrobieni pe care omul îl  poate folosi. Propolisul este utilizat pentru infecții cauzate de bacterii (inclusiv tuberculoză), de virusuri (inclusiv gripa, sau răceli comune), și de ciuperci. Propolisul este, de asemenea, utilizat în cancer ca tratament adjuvant, pentru stimularea sistemului imunitar, pentru tratarea bolilor gastro-intestinale, inclusiv a infecției cu Helicobacter Pylori în ulcer peptic. Propolisul este utilizat și ca un antioxidant sau antiinflamator.

Propolisul este folosit și ca ingredient în produsele cosmetice, datorită efectelor benefice ale acestuia la nivelul pielii. Oamenii folosesc propolis direct pe piele, pentru curățarea rănilor și pentru accelerarea vindecării lor, precum și pentru tratamentul arsurilor minore.


Proplisul a mai fost denumit antibiotic natural” pentru efectul său de regenerare si stimulare a sistemului imunitar. S-a constat că administrarea în paralel a antibioticelor cu propolis crește eficacitatea acestora, reducând astfel numarul reacțiilor adverse asociate administrării antibioticelor.

Câteva studii de laborator au descoperit ca propolisul poate avea efecte pozitive și asupra ficatului prin protejarea acestuia împotriva toxinelor din mediul înconjurator, a medicamentelor (paracetamol) și a alcoolului.

Deși nu există dovezi clare legate de eventualele efecte adverse se recomanda să se administreze cu precauție la :

a.      Femei însărcinate sau care alăptează,

b.      Persoane alergice la produse apicole.

Prin asigurarea unui stil de viață sănătos (alimentație echilibrată, exercitții fizice zilnic, etc.) alături de administrarea propolisului (util în tratamentul mai multor afecțiuni, datorită acțiunii antimicrobiene, antiinfecțioase, antifungice, antiinflamatoare,  antitoxice, dezinfectante) putem preveni și ameliora simptomatologia a numeroase boli.