Uleiul de somon, pentru sănătatea aparatului cardio-vascular

Uleiul de somon, pentru sănătatea aparatului cardio-vascular

Publicat: 05.08.2011

Vizualizări: 5

Uleiul de somon reprezintă una dintre cele mai importante surse de acizi grași polinesaturați Omega 3. Mai există și ale surse de acizi grași Omega 3, cum ar fi uleiul de hering, macrou, ton; nucile, uleiul de semințe de in, etc.; totuși uleiul de pește rămâne cea mai bună sursă a acestora.

Nutriționiștii recomandă să mâncăm pește cât mai des posibil (cel puțin de două ori săptămânal),  sau eventual să recurgem la suplimente alimentare cu acizi grași Omega 3.

Cercetările au arătat că acizii grași Omega 3  au acțiuni profilactice asupra aparatului cardio-vascular. Consumul de pește sau de suplimente alimentare cu ulei de pește poate reduce trigliceridele, colesterolul total, crește colesterolul “bun” (HDL colesterol), poate reduce ușor tensiunea arterială. Deasemeni, s-a demonstrat că acizii grași Omega 3 reduc riscul apariției infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral. Uleiul de pește, de asemenea, ajută la prevenirea și tratarea aterosclerozei (depunere de grăsimi și colesterol pe peretele intern al arterelor), prin reducerea formării placilor de aterom (depozit de substanțe grase și de colesterol), prin reducerea coagulabilității sângelui, ateroamele sau cheagurile putând bloca arterele și produce diverse evenimente legate de aparatul cardio-vascular (infarct miocardic, accident vascular cerebral).

La pacienții cu diabet zaharat noninsulino-dependent deseori întâlnim hipertrigliceridemie și un nivel scăzut al HDL colesterolului, uleiul de pește fiind util în scăderea nivelului de trigliceride și creșterea HDL colesterolului.

S-a demonstrat că alimentația bogată în pește sau ulei de pește are efecte benefice asupra sănătății mintale, reduce riscul de Alzheimer, ameliorează simptomele Deficitului de Atenție, Hiperactivitate și Impulsivitate(ADHD), precum și simptomele depresiei .

Alte efecte ale acizilor grași Omega 3 din uleiul de somon  sunt : poate ajuta la reducerea simptomelor din boala Crohn și colita ulcerativă, pot fi utili în prevenirea sau tratamentul cancerului de colon sau de prostată.

Depășirea dozei recomandate poate crește riscul de sângerări sau LDL colesterolul. Se recomandă precauție la administrarea femeilor gravide sau care alăptează, precum și administrarea în paralel cu anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene, produse cu Ginkgo Biloba.

Alături de tratamentul prescris de medicul curant, uleiul de somon este foarte util în bolile cardio-vasculare și în anumite afecțiuni mintale.