Nutriţie şi imunitate la copii

Nutriţie şi imunitate la copii

Publicat: 21.02.2020

Vizualizări: 3358

Nou-născutul începe viaţa cu un sistem imunitar imatur şi de aceea în timpul primului an de viaţă copiii sunt cei mai predispuşi la infecţii. Dorinţa tuturor părinţilor este de a îi ajuta pe copiii lor la construirea unui sistem imunitar rezistent astfel încat aceştia să crească puternici şi sănătoşi.

     Sistemul de apărare al copilului începe să se dezvolte şi este nevoie de timp pentru ca acest proces să se realizeze complet.

     Toate aspectele legate de apărarea organismului sunt mai puţin eficiente şi este nevoie de 3-5 ani pentru obţinerea unor răspunsuri imune comparabile cu cele ale adulţilor.

     De fiecare dată când copilul este expus la o infecţie de un anumit tip, sistemul său imunitar învaţă că în corpul său se află un oaspete şi acţionează pentru a elibera organismul de acel străin. El işi aminteşte data viitoare că acel organism nu aparţine corpului său.

      Starea de sănătate a copiilor poate fi influenţată de numeroşi factori iar părinţii trebuie să fie conştienţi de situaţiile în care expunerea la viruşi sau bacterii este mai mare sau în cazul în care imunitatea ar putea fi compromisă.

     Unii părinţi încă mai cred că un copil gras este un copil sănătos. Acest lucru nu este adevărat deoarece studiile au arătat că excesul de greutate şi obezitatea pot reduce imunitatea. La fel şi subnutriţia poate fi dăunătoare pentru imunitate. Infecţiile virale afectează mai întâi pe cei cu un sistem imunitar deficitar.

       În prezent, peste 70% dintre copiii preşcolari prezintă un sistem imunitar slăbit, în special cei care trăiesc în mediul urban, comparativ cu cei care locuiesc în zonele rurale.

    De asemenea o expunere mai mare la microbi şi viruşi se realizează în situaţii precum schimbarea anotimpurilor sau intrarea în colectivitate.

      Intervenţii chirurgicale sau anumite boli slăbesc semnificativ apărarea naturală a organismului. Medicaţia tinde să reducă imunitatea şi să slăbească încet corpul.

     Sinuzite cronice, amigdalite, polipi nazali şi infecţii atipice cauzate de agenţi patogeni, ca de exemplu, Mycoplasma pneumonie, Chlamydia sau Oxiuri- toate acestea afectează sistemul imunitar al copilului. Chiar şi banalele carii de la nivelul dinţilor pot afecta sistemul imunitar al copilului, pot determina slăbirea imunitatii şi induce răceli obişnuite.

    Părinţii trebuie să fie atenţi la sănătatea tractului intestinal deoarece acesta stimulează sinteza de imunoglobuline şi este important pentru imunitatea generală.

        Şi părinţii se întreabă cum pot consolida sistemul imunitar al copiilor lor pentru a îi feri de boli şi încearcă să participe la tratarea lor.

         Există mai multe modalităţi naturale prin care puteţi întări sistemul imunitar la copii. Iar anumite alimente şi substanţe oferă piatra de temelie pentru ca acest lucru să se întâmple.

        Uneori părinţii se gândesc la necesitatea de a îmbunătăţi imunitatea copiilor de îndată ce copilul începe să slăbească sau toamna care este perioada cu cel mai mare risc de a contacta boli acute respiratorii în special virale. Alţi părinţi încep să ia măsuri de consolidare a sistemului imunitar la copii la primul semn de răceală şi gripă. Şi din păcate cei mai mulţi părinţi cred că întărirea sistemului imunitar este un proces rapid iar aceasta este una din cele mai frecvente confuzii. Consolidarea imunitaţii se realizează treptat şi pentru a creea o barieră puternică împotriva infecţiilor, organismul copilului are nevoie de cel puţin o lună şi uneori mai mult în funcţie de starea inţiala a imunităţii. De aceea cea mai bună perioadă pentru întărirea sistemului imunitar este inainte de sezonul rece.

         O mare parte din rezistenţa copiilor la aceste boli cauzate de agenţi patologici depinde de puterea sistemului imunitar. Copiii au un sistem imunitar imatur ceea ce îi face vulnerabili la infecţii şi pot dezvolta probleme mult mai rapid decât adulţii. Dar un stil de viaţă sănătos împreună cu o dietă bogată poate ajuta la creşterea imunitaţii şi lupta împotriva răcelii şi gripei.

         Cei mai mulţi copii intră în contact cu numeroşi  microbi şi virusi în fiecare zi la şcoală sau atunci când se joacă. Dar o igienă bună care să includă spălarea mâinilor poate ajuta la prevenirea unora dintre aceste boli.

         Fiecare părinte îşi doreşte un copil sănătos şi înţelege importanţa unei alimentaţii echilibrate. Alimentaţia copiilor devine importantă în menţinerea răspunsurilor imune optime. O dietă sănătoasă oferă cantităţi adecvate de substanţe nutritive esenţiale ce întăresc sistemul imunitar. Aceasta include alimente derivate din toate categoriile respectiv fructe si legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe şi grăsimi.  Împreună ajută la menţinerea unui sistem imunitar puternic şi capabil să lupte împotriva bolilor.

         Fructele şi legumele proapete, mai ales cele bogate în vitamina C stimulează sistemul imunitar şi susţin organismul în lupta împotriva gripei şi răcelii.

         Pentru creşterea imunităţii, copiii trebuie să consume fructe de pădure care sunt bogate în antioxidanţi şi sunt excelente pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar.

         Copiii au nevoie de acizi graşi esenţiali pentru ca sistemul imunitar să funcţioneze optim. Vestea proastă este că organismul nu poate sintetiza acizi graşi esenţiali. Aceştia trebuie obţinuţi din alimentaţie. Se găsesc în special în uleiuri, nuci, seminţe, fasole, peşte oceanic.

         Nevoia copiilor pentru acizi graşi esenţiali depinde şi de alţi factori din dietă. De exemplu dacă ei vor mânca orice, nevoia de acizi graşi va fi mai mare. Pentru metabolizarea acizilor graşi, copiii au nevoie de vitamina B6 şi antioxidanţi-vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta-caroten precum şi minerale-magneziu, zinc, cupru, seleniu.

         Pentru a asigura un sistem imunitar sănătos se recomandă proteine bune provenite din ouă, legume, nuci şi seminţe, carne rosie, carne de pui şi peşte.

         De asemenea organismul are nevoie de anumite grăsimi sănătoase cum ar fi cele din peşte gras, avocado, nuci şi seminţe, ulei de măsline pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos.

         Pentru buna funcţionare a sistemului imunitar asiguraţi copilului o dietă plină de vitamine A, C, E. Un aport crescut de micronutrienţi esenţiali, cum ar fier şi zinc, de asemenea stimulează imunitatea.

         Evitaţi alimentele procesate. Acestea suprimă imunitatea naturală a organismului. De asemenea eliminaţi din dieta copiilor toate produsele care conţin conservanţi şi coloranţi: chipsuri, gumă de mestecat şi băuturi răcoritoare. Renunţaţi la alimentele de tip fast-food. Copilul trebuie să primească o alimentaţie sănătoasă şi hrănitoare.

         Copiii mici sunt frecvent predispuşi la infecţii şi necesită protecţie suplimentară Deoarece copii au nevoi specifice fiecărei vârste, vă oferim o gamă variată de produse pentru întărirea imunităţii, special concepute pentru nevoile celor mici:

         Aceste suplimente cu vitamine, în special vitamina C, îmbunătăţesc imunitatea pe termen lung. Vitamina C previne şi reduce durata răcelii şi gripei. Stimulează sistemul imunitar al copiilor şi ţine răcelile la distanţă.

       De asemenea Echinaceea este cunoscută pentru efectele sale pozitive asupra sistemului imunitar. Este o plantă medicinală care consolidează și îmbunătățește imunitatea.

         Cu aceste informaţii sperăm să vă fie mult mai uşor în alegerea modalităţii de consolidare a imunitaţii la copii.

Georgiana Ciutacu

Consultant Walmark  

MATERIAL INFORMATIV DESTINAT PERSONALULUI MEDICAL