Beneficiile Saw Palmetto

Beneficiile Saw Palmetto

Publicat: 09.01.2018

Vizualizări: 5167

Saw Palmetto este o specie de palmier pitic ce face parte din genul Serenoa. Este originar din S-E Statelor Unite şi este cunoscut sub diverse denumiri:  Serenoa Repens, Saw Palmetto, Sabal Serrulatum sau Palmier pitic.

     Fructele acestei plante sunt bogate în acizi graşi şi fitosteroli, iar extractul din fructele de Serenoa Repens este folosit cu succes în tratarea HBP (hiperplazia benignă a prostatei ).

     Hiperplazia benignă a prostatei reprezintă mărirea în volum a prostatei, caracterizată printr-un flux urinar slab şi necesitatea unei urinări  frecvente (în special noaptea). Această afecţiune afectează bărbaţii, apare odată cu înaintarea în vârstă şi nu este datorată cancerului.

      Complicaţiile hiperplaziei benigne a prostatei includ: infecţii de tract urinar, retenţie urinară acută, infecţii ale rinichilor şi pietre la rinichi. Când inabilitatea de a goli vezica urinară devine o problemă severă tratamentul chirurgical este absolut necesar.

Pentru a evita acest lucru se recomandă luarea unor măsuri de prevenţie:

  • evitarea exceselor de alcool şi cafea;
  • evitarea consumului de lichide înainte de culcare;
  • golirea vezicii urinare înainte de culcare;
  • folosirea unor suplimente alimentare ce ajută la menţinerea sănătăţii prostatei.

     Se presupune că extractul de Saw Palmetto era folosit încă de pe vremea mayaşilor. Aceştia îl foloseau pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale a bărbaţilor şi pentru creşterea fertilităţii.

     În prezent, datorită conţinutului său bogat în acizi graşi, steroli (compuşi cu acţiune asemănătoare cu a testosteronului) şi polizaharide,  aproximativ 95% din pacienţii care suferă de  HBP folosesc suplimente pe baza de Saw Palmetto pentru ameliorarea simptomatologiei. S-a demonstrat clinic faptul că extractul de Saw Palmetto inhibă enzima (5-alfa-reductaza) care converteşte testosteronul la dihidrotestosteron. Dihidrotestosteronul este un metabolit biologic activ al hormonului testosteron, care stimulează creşterea în volum a prostatei şi căderea părului.

      Pe lângă beneficiile pe care extractul de Palmier pitic le aduce în tratarea hiperplaziei benigne de prostată acesta previne formarea tumorilor la nivelul prostatei, are efect antiinflamator, stimulează imunitatea, creşte libidoul şi stopează căderea părului.

     Extractul de Palmier pitic este în general bine tolerat fiind recomandată administrarea unor doze zilnice cuprinse între 160 mg şi 320 mg.

Alexandra Gainusa

Consultant Walmark 

Importanţa dietei pentru sănătatea prostatei
14.03.2013

Importanţa dietei pentru sănătatea prostatei

Stilul de viaţă joacă un rol important în prevenirea bolilor de prostată. Studii recente au arătat că o dietă echilibrată poate reduce cu până la 70%  apariţia afecţiunilor prostatei.

Citește mai mult
Vizualizări: 233
 Infecţiile urinare la adult
10.09.2019

Infecţiile urinare la adult

Prezenţa unei infecţii la nivelul oricărei componente a aparatului urinar defineşte o ITU. Ca regulă, ITU joase (vezica urinară – cistite; uretra – uretrite) sunt mai frecvente şi mai puţin periculoase faţă de ITU înalte (rinichi, uretere – pielonefrite).

Citește mai mult
Vizualizări: 774