Vara înseamnă zile lungi si nopţi toride

Vara înseamnă zile lungi si nopţi toride

Publicat: 02.07.2019

Vizualizări: 89

În această perioadă, un somn liniştit reprezintă o adevărată provocare. Lipsa somnului are efecte nocive asupra sănătăţii fizice si psihice. Deşi este normal să ne trezim atunci când suntem expuşi la lumină, acest lucru nu se potriveşte cu rutina zilnică.

Insomnia reprezintă o tulburare a somnului  care se manifestă prin reducerea duratei și/sau profunzimii lui.  Insomnia poate fi clasificată în 3 categorii:

  • Insomnia tranzitorie – durează  mai puţin de o saptămână. Insomnia tranzitorie poate fi cauzată de stres, schimbarea mediului, schimbarea orarului de somn, depresie. Consecinţe:  somnolenţă, afectarea performanţelor psihomotorii.
  • Insomnia acută – durează aproximativ o lună. Insomnia acută reprezintă incapacitatea de a dormi constant sau de a avea un somn odihnitor.  Acest tip de insomnie apare independent de condiţiile de mediu şi afectează capacitatea de desfăşurare a activităţilor zilnice.
  • Insomnia cronică – durează mai mult de o lună. Poate fi cauzată de  anumite afecţiuni: hipertensiune, psihoze, boli cardiovasculare, hipertiroidie, nevroze, dereglări hormonale. Efectele insomniei cronice pot varia in funcţie de cauze şi se pot manifesta astfel: oboseală musculară, halucinaţii, vedere dublă, oboseală mentală.

Orele pe care le dormim nu sunt ore pierdute degeaba.  Somnul dă posibilitatea organismului să elimine toxinele şi să asimileze energie. În timp ce te odihneşti, organismul se pregăteşte pentru ziua ce va urma. Bebeluşii au nevoie de aproximativ 14-18 ore de somn, adolescenţii de 8-11 ore, adulţii de 7-9 ore.

Etapele somnului au fost descrise pentru prima dată in anul 1937 de către de Alfred Lee Loomis și colegii săi.  Astazi cunoaştem două mari categorii: REM (rapid eye movement sau mişcarea rapidă a ochilor) şi non-REM.

Somnul non-REM cuprinde 3 stadii:

  • Stadiul 1 (perioada de tranziţie): acest stadiu durează aproximativ 5 minute, mişcările oculare sunt uşoare, activitatea musculară este încetinită. Stadiul 1 al somnului non-REM este stadiul din care te poţi trezi cel mai uşor.
  • Stadiul 2 (somn uşor): este primul stadiu al somnului propriu-zis, durează intre 10-25 minute, mişcările oculare se opresc, ritmul cardiac scade, scade temperatura corpului.
  • Stadiul 3 (somnul adânc): este stadiul cu cel mai adânc somn, circulaţia sângelui este direcţionată în principal către muschi, restabilind energia fizică.

Somnul REM – se instalează la 90 de minute după ce am adormit. În timpul somnului REM apar visele, mişcările oculare sunt intense, creşte ritmul cardiac, creşte tensiunea arterială, muşchii mâinilor şi picioarelor sunt paralizaţi.

În timpul somnului corpul parcurge 4-5 cicluri de somn. Fiecare ciclu durează între 90-110 minute şi conţine toate stadiile descrise.

Există multe lucruri pe care le puteţi încerca pentru a dormi mai mult în perioada verii. Sfaturile esenţiale sunt cunoscute sub denumirea de „igiena somnului”.

-          Păstraţi un orar regulat de somn. Încercaţi să vă culcaţi şi să vă treziţi la aceeaşi oră  în fiecare zi, chiar şi în weekend.

-          Purtaţi îmbracăminte lejeră în timpul somnului.

-          Nu consumaţi produse ce conţin cafeină, nicotină,  alcool, grăsimi cu cel puţin 3 ore înainte de culcare.

-          Menţineţi dormitorul curat, întunecat şi la o temperatură optimă. Pentru a putea dormi mai mult de dimineaţă puteţi folosi ochelarii de dormit.

-          Menţineţi o dietă echilibrată şi un program zilnic de exerciţii fizice. Consumaţi alimente bogate în triptofan precum: carne de pui, brânză, ton, ouă, nuci, seminţe, lapte. De asemenea exerciţiile fizice de relaxare (yoga, streching) pot stimula apariţia somnului.

-          Îndepărtaţi gândurile rele.

Pentru relaxare şi un somn sănătos există numeroase soluţii naturale:

Levănţică: în scopuri medicinale se recoltează numai florile, când corola nu este complet deschisă. Administrat intern, uleiul de levanţică are acţiune antispastică, antiseptică, diuretică, colagogă, carminativă, calmantă a sistemului nervos central.

Hamei: este cunoscut ca fiind ingredientul principal în fabricarea berii. Consumat seara, sub formă de ceai, hameiul oferă un somn liniştitor, elimină tensiunea, anxietatea şi afecţiunile digestive de origine nervoasă. Infuzia şi tinctura de hamei sunt folosite pentru  proprietăţile antibiotice (pe bacterii gram pozitive) şi pentru tratarea acneei şi seboreei.

Valeriană: este utilizată pe scară largă pentru tratarea stărilor de nervozitate, agitaţie, tulburări de somn. Principalele substanţe active care se regăsesc in valeriană sunt: uleiuri volatile, acid valerianic si izovalerianic, alcaloizi. Valeriana se poate folosi sub formă de tinctură, pulbere, infuzie, pentru băi terapeutice si chiar pentru aromoterapie.

Melatonină: este un hormon produs de glanda pineală, implicat în reglarea ritmului circadian.  În timpul nopţii organismul răspunde la absenţa luminii prin producerea de melatonină. În timpul zilei, lumina soarelui inhibă producţia de melatonină. Producţia normală de melatonină poate fi perturbată de lipsa luminii în timpul zilei, expunerea la lumina artificială în timpul nopţii (inclusiv lumina de la aparatele electrice: televizor, calculator).

Sunătoare: intensifică efectele serotoninei şi melatoninei. Sunatoarea este recomandată în starile de insomnie pentru că este un excelent reglator al somnului.

L-Teanina: este un aminoacid extras din frunzele de ceai verde (Camellia sinensis) cu un rol important in relaxarea organismului.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark