Cauzele obezităţii infantile

Cauzele obezităţii infantile

Publicat: 25.04.2019

Vizualizări: 45

Pentru a putea înţelege şi trata obezitatea infantilă trebuie să cunoaştem cauzele posibile. Acestea pot fi de natură genetică, biologică, comportamentală. Atunci când unul sau ambii părinţi suferă de obezitate probabilitatea de a naşte un copil cu greutatea corporală peste limită este cuprinsa între 50 şi 80%.

Totodata dezechilibrele hormonale pot duce la apariţia obezităţii infantile, dar această cauză este mult mai puţin probabilă decât cauza comportamentală.

În aproximativ 70% din cazuri obezitatea infantilă se datorează obiceiurilor alimentare nesănătoase. Dieta este un factor extrem de important în viaţa unui copil. O alimentaţie sănătoasa asigură organismului necesarul de vitamine şi minerale benefice bunei dezvoltări. Mâncarea de tip fast-food sau alimentele prefabricate au un conţinut ridicat de calorii şi sunt îmbogăţite cu substanţe nocive pentru organism. Din păcate, părinţii oferă  acest tip de alimente, tot mai des,  copiilor fără a realiza că le pun sănătatea în pericol.

Un alt aspect important este lipsa exerciţiilor fizice.  În societatea modernă copiii petrec tot mai mult timp în faţa calculaorului. Acest tip de activitate limitează consumul de calorii şi stimulează consumul de alimente nesănătoase precum chipsuri, sucuri acidulate, bomboane.

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark