Cum să-ţi fereşti familia de răceală şi gripă 1

Cum să-ţi fereşti familia de răceală şi gripă 1

Publicat: 25.11.2019

Vizualizări: 482

Odată cu scăderea bruscă a temperaturilor tot mai mulţi oameni se confruntă cu tuse, congestie nazală, dureri de gat. Sistemul imunitar are de suferit atunci când organismul este expus la frig şi alimentaţie deficitară.  Există multe lucruri pe care le puteţi face pentru a menţine şi îmbunătăţi un sistem imunitar sănătos.

Sistemul imunitar este un sistem natural de apărare al organismului. Acesta este format dintr-o reţea complexă de celule, ţesuturi şi organe, care împreună apără organismul de invadatori (virusuri, paraziţi, bacterii, ciuperci).

În această perioada nu doar vremea de afară ne poate cauza probleme ci şi stresul şi alimentaţia necorespunzătoare.

În primul rând trebuie să ne asigurăm că organismul primeşte zilnic necesarul de vitamine şi minerale. Pentru a realiza acest lucru trebuie să avem o dietă echilibrată bogată în fructe şi legume, care să asigure acest aport.  În perioada sărbătorilor de iarnă  suntem tentaţi să renunţăm la alimentele sănătoase pentru cele specifice perioadei (sarmale, cârnaţi, prăjituri). Cu toate acestea, este important ca în dieta zilnică să păstrăm şi fructe bogate în vitamine, legume şi cereale integrale.

Citrice: sunt bogate în flavonoide, polifenoli, vitamina C. Vitamina C menţine buna funcţionare a sistemului imunitar, este implicată în sinteza de colagen şi în absorbţia calciului. Datorită caracterului antioxidant pe care îl are, vitamina C protejează organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi.

Măceşe: măceşele sunt bogate în vitaminele C, D, K, complexul B şi în mangan, seleniu, licopen. Măceşele reprezintă o importantă sursă naturală de vitamina C. Acestea au efect antiinflamator, astringent şi de stimulare a imunităţii.

Usturoi: componenta activă din usturoi este un compus cu sulf numit alicină. Totodată acesta conţine cantităţi însemnate de potasiu, vitamina A, B2, B6, C, calciu şi zinc. Usturoiul este un antibiotic natural protejând organismul de infecţiile cu virusuri, bacterii şi ciuperci şi are proprietăţi expectorante şi decongestionante.

 

Alexandra Găinuşă

Consultant Walmark

Cum să-ţi fereşti familia de răceală şi gripă 2
01.01.2018

Cum să-ţi fereşti familia de răceală şi gripă 2

În perioadele reci este esenţial să oferim suport sistemul imunitar cu ajutorul suplimentelor alimentare care conţin nutrienţi cu rol imunostimulator. Echinaceea întareste sistemul imunitar, luptă contra bacteriilor şi infecţiilor, accelerează vindecarea, reduce gripa şi simptomele ei.  Aceasta este folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca răceala şi gripa.

Citește mai mult
Vizualizări: 173
Cum să-ţi fereşti familia de răceală şi gripă 3
01.01.2018

Cum să-ţi fereşti familia de răceală şi gripă 3

Nu doar alimentaţia sănătoasă şi suplimentarea nutrienţilor menţin sistemul imunitar sănătos. Pentru a ne menţine departe de răceli în timpul iernii trebuie să adoptăm un stil de viaţa sănătos.

Citește mai mult
Vizualizări: 7