Echinaceea

Echinaceea

Publicat: 09.01.2018

Vizualizări: 1763

Folosită încă din vremuri îndepărtate pentru tratarea diverselor infecţii şi pentru întărirea sistemului imunitar, în zilele noastre extractul de echinaceea este cunoscut şi pentru efectele benefice pe care le aduce în caz de gripă şi răceală.

Echinaceea este o plantă originară din America de Nord, care în secolul IX era des folosită pentru proprietăţile sale antimicrobiene, împotriva muşcăturilor de şarpe.

Începând cu anul 1930 Echinaceea  a devenit cunoscută şi în Europa ca şi tratament pentru răceli.  Efectele benefice ale acestei plante se datorează conţinutului său bogat în fenoli, alchilamide, polizaharide şi uleiuri volatile.

Studiile efectuate până în prezent au relevant faptul că tratamentul cu Echinaceea îmbunătăţeşte activitatea sistemului imunitar, calmează durerea, reduce inflamaţia şi are efecte antivirale şi antioxidante.

În prezent, în scopuri terapeutice, se folosesc 3 specii de Echinaceea: Echinacea angustifolia , Echinacea pallida şi Echinacea purpurea. Produsele pe bază de Echinaceea sunt disponibile sub diverse forme farmaceutice (extracte, tincturi, comprimate, capsule, unguente), în compoziţie unică sau în combinaţie cu alte plante, vitamine şi minerale.

Dozele zilnice recomandate pot varia de la 20mg/zi până la 300mg/zi sau chiar  900 mg/zi (în cazul tincturilor). Produsele pe bază de Echinaceea sunt relativ lipsite de reacţii adverse, putând fi administrate şi copiilor începând cu vârsta de 2 ani.