Vitamine uscate
Publicat: 13.12.2017
Vizualizări: 6
Datorită rezervelor de smochine, curmale, carne şi peşte uscat, strămoşii noştri reuşeau să treacă cu bine peste iernile geroase. Acum, şi noi ne putem răsfăţa cu fructe şi legume uscate întărindu-ne astfel sănătatea.
În vechia Grecie sau în Egipt, alimentele se uscau la soare. Şi la noi, până nu demult, la ţară în spatele şoproanelor, se găseau uscătorii în care toamna se aşezau mere, pere sau prune.
Datorită procesului de uscare, în alimente se păstrează vitamina C, o serie de vitamine B, provitamina A, precum şi substanţe minerale (fier, calciu, magneziu) şi oligoelemente (zinc, seleniu). Dacă vrem să păstrăm în fructul sau leguma uscată cât mai multe vitamine, nu le uscăm la soare, în cuptor sau în pod. Este mai bine să ne procurăm un aparat special de uscat. Vitaminele sunt sensibile la temperaturi ridicate, la lumină şi la oxigenul din aer. În timpul uscării nu este necesară folosirea conservanţilor deoarece întregul conţinut de apă se micşorează treptat, ceea ce nu permite dezvoltarea microorganismelor.
Pentru uscare alegem fructe proaspete şi bine coapte sau legume cu un conţinut crescut de zahăr şi substanţe nutritive. Fructele se spală, iar la cele cu sâmburi, se înlătură sâmburii. Se taie felii groase şi se usucă pe sitele aparatului.
Stiaţi că….
- Alimentele corect uscate conţin cel mult 5% apă
- În timpul uscării, în fructe şi legume se concentrează zaharurile naturale, aşa că ele sunt mai dulci şi au un gust mai pronunţat
- Pentru prelucrare sunt bune aprope toate tipurile de fructe, legume, ciuperci, precum şi unele flori
- Produsele uscate se păstrează la o temperatură de maxim 15⁰ C