Ce trebuie să știi despre alimentele Bio

Ce trebuie să știi despre alimentele Bio

Publicat: 03.03.2020

Vizualizări: 2282

Dacă atunci când eram mici puteam avea încredere în calitatea fructelor și legumelor, acum, din ce în ce mai multe alimente sunt tratate cu chimicale (insecticide, pesticide, hormoni), pentru a avea un aspect plăcut (nu neapărat și gust). Acesta este motivul pentru care tot mai mulți oameni preferă produsele bio.

Suntem ceea ce mâncăm, spune un binecunoscut proverb. Dintre toate categoriile de alimente pe care le avem la dispoziție, cele bio par alegerea cea mai sănătoasă și mai înțeleaptă pe termen lung. Chiar dacă prețul lor este mai mare decât al celorlalte alimente din comerț, ele oferă siguranța unor produse naturale, cu beneficii pentru sănătate. Să previi este mai simplu (și mai ieftin) decât să tratezi.

Ce înseamnă de fapt bio? Înseamnă fără aditivi sintetici, pesticide, organisme modificate genetic și hormoni de creștere. Înseamnă o agricultură ecologică și tehnologii nepoluante. Așa se nasc produse sănătoase, gustoase și care respectă natura și sunt crescute în armonie cu mediul, folosind numai substanțe naturale.

Pentru ca un produs să fie numit bio (eco sau organic), el trebuie să îndeplinească mai multe standarde de calitate stricte și să primească certificările necesare. Astfel, consumatorul are siguranța că știe ce mănâncă și poate alege acest produs în detrimentul celor existente în supermarket, sau chiar la piață, care au o origine incertă.

Față de fructele și legumele din agricultura convențională, la cultivarea cărora se folosesc pesticide, cele ecologice conțin o cantitate mai mare de vitamine, minerale și antioxidanți. Astfel, alimentele bio păstrează gustul bun, întâlnit astăzi din ce în ce mai rar, nu conțin toxinele asociate tratamentului cu chimicale și oferă aportul optim de nutrienți de care organismul tău are nevoie.

Dezavantajul alimentelor bio este, într-adevăr, prețul. Deoarece cultivarea se face protejând mediul, prin mai puține mijloace mecanizate, mai multă mână de lucru și rotația culturilor, productivitatea produselor bio este mai mică, iar prețurile sunt mai mari.

Alegerea de a mânca sănătos este a fiecăruia. Nu e întotdeauna un lucru ușor. Presupune mai multă grijă, un efort mai mare și poate renunțarea la plăceri culinare pe care alții și le permit cu ușurință. Dar fiecare dintre noi este responsabil pentru sănătatea lui și va simți în timp efectele alegerilor sale. Începe astăzi să alegi bine pentru tine! Viața este neprețuită.

Idei  sănătoase 

Culturile ecologice sunt cultivate în condiții de siguranță și trebuie să rămână separate de produsele convenționale. Fermierii nu au voie să folosească seminţe modificate genetic, pesticide sintetice, îngrășăminte pe bază de petrol, îngrășăminte pe bază de nămol de canalizare. Unele studii arată că alimentele organice au un conţinut mai ridicat de nutrienţi, cum ar fi antioxidanţii, decât alimentele cultivate în mod convenţional. Alimentele bio sunt ideale pentru persoanele cu alergii la alimente, produse chimice, conservanți.

Articol preluat din revista Clubul Sanatatii Walmark editia toamna 2014

Cum scăpăm de toxinele acumulate în organism
09.01.2018

Cum scăpăm de toxinele acumulate în organism

Zilnic suntem expuşi influenţelor negative ale mediului înconjurător poluat, stresului, sedentarismului şi alimentaţiei dezechilibrate. Acţiunea acestor factori nocivi produce în organismul uman o acumulare de toxine.

Citește mai mult
Vizualizări: 14166
Merișorul: miracolul naturii
01.01.2018

Merișorul: miracolul naturii

Indienii americani din trecut îşi tratau cu ele rănile, iar primii colonişti din Anglia le foloseau pentru lipsa poftei de mâncare, probleme digestive şi afecţiuni ale sângelui. Considerate super fructe în regiunile nordice, nu mai încape îndoială că fructele de merișor au numeroase beneficii pentru sănătate.

Citește mai mult
Vizualizări: 263