Triumful prudenţei

Triumful prudenţei

Publicat: 03.02.2020

Vizualizări: 207

Instinctul şi experienţa le-au învăţat pe femei să fie prudente când trebuie să se expună mediului exterior, chiar şi atunci când e vorba despre o activitate relaxantă.

Astfel, indiferent că e vorba despre o excursie de week-end sau despre o simplă plimbare în parc, pentru majoritatea femeilor, grija pentru sănătate poate deveni o sursă de interdicţii autoimpuse sau de disconfort. Ai mereu grijă să nu te aşezi, nu mergi la baie atunci când ai nevoie, nu laşi haina de pe tine sau refuzi invitaţiile la picnic, totul din considerente pe care femeile le înţeleg foarte bine.

Primăvara aduce oportunităţi de a ieşi din casă, dar o dată cu ele vin şi restricţiile, pentru că „vremea e înşelătoare“, soarele „are dinţi“, iar germenii patogeni ies la atac după amorţirea din timpul iernii. În acest context, populaţia feminine de vârstă fertilă este cea mai expusă unor afecţiuni precum infecţiile urinare acute. Anatomia femeii, care are uretra mai scurtă decât a bărbatului, favorizează ascensiunea bacteriilor către vezica urinară. În plus, activitatea sexuală, folosirea diafragmelor şi a spermicidelor sau menopauza, toate măresc riscul acestei patologii pentru femei.

Deşi sunt considerate banale, infecţiile de tract urinar produc o suferinţă care nu trebuie subestimată. Nu ai nevoie să simţi durere şi usturimi când mergi la toaletă, chiar dacă durerea nu e încă insuportabilă.

Organismul nostru ar trebui să funcţioneze ca un ceas elveţian, iar asta înseamnă că funcţiile sale de bază nu trebuie să fie un deranj sau un discomfort pentru noi. Aici, atenţia pe care o acordăm corpului nostrum este esenţială. Nu toţi pacienţii cu infecţie de tract urinar au simptome, iar asta face ca de multe ori boala să fie ignorată, însă cei mai mulţi dintre ei au urinări frecvente şi dureroase, dureri în partea de jos a abdomenului, febră, frisoane sau urină tulbure.

Atitudinea eroică, de martir în faţa durerii nu face o femeie mai puternică, ci doar o slăbeşte şi o îmbătrâneşte prematur, aşa că luaţi măsuri încă de la primele semne ale unei astfel de afecţiuni. Afecţiuni precum cistita sau uretrita, netratate la timp, pot să însemne mai mult decât inconfortul unor urinari frecvente şi dureroase. Ele pot duce la complicaţii grave, ca pielonefritele sau abcesele renale, care vor afecta pentru totdeauna funcţia renală. Conform literaturii de specialitate, chiar şi un singur episod de infecţie de tract urinar al unei femei va creşte riscul de reapariţie a acestei afecţiuni. Un supliment alimentar care să susţină buna funcţionare a tractului urinar şi a rinichilor este cel mai la îndemână ajutor în aceste cazuri, scutindu-vă de neplăceri.

Primăvara asta ar trebui să-ţi aducă bucuria pe care o meriţi după o iarnă aşa de grea. Bucură-te de primăvară, ieşi mai des la aer curat, consumă lichide fără grija că va trebui să mergi la baie, evită alimentele grele şi alege buna dispoziţie.

Gerald Flintoacă-Filip

Consultant Walmark