Circulaţia sanguină a picioarelor

Circulaţia sanguină a picioarelor

Publicat: 22.10.2020

Vizualizări: 2818

Circulația sanguină a picioarelor primește prea puțină atenție. Și trebuie să-ți amintim că picioarele tale te conduc oriunde vrei și îți permit să te bucuri de o viață liberă și calitativă. Tocmai de aceea, este esențial să le acorzi atenția necesară. Există modalități de a îmbunătăți circulația în picioare, indiferent de nivelul de activitate. Află mai multe despre exercițiile care îți pun sângele în mișcare chiar și atunci când stai în pat sau jobul tău presupune multe ore pe scaun.

Circulația sanguină a picioarelor. Cum poate fi îmbunătățită în funcție de poziție

Când stai întins la pat

Aceste exerciții pot fi utile în special dacă te afli în repaus la pat pentru o perioadă lungă de timp, cum ar fi după o intervenție chirurgicală. Este important să menții circulația sanguină în picioare pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

Pomparea gleznei – Întins pe spate și cu picioarele drepte înainte, îndoaie piciorul pentru a ridica degetele de la picioare în sus de 10 ori. Poți face acest exercițiu cu un picior pe rând sau ambele de-odată. Repetă pomparea gleznei cel puțin o dată pe oră.

Îndoirea genunchilor – Întins pe spate și cu picioarele drepte înainte, mișcă un genunchi în sus spre piept și înapoi în jos. Repetă de 10 ori. Repetă și cu celălalt picior. Repetă genuflexiunile cel puțin o dată pe oră.

Picior ascensor – Întins pe spate și cu picioarele drepte înainte, îndoaie un genunchi, menținând piciorul plat. Ținând celălalt picior drept și „blocat”, ridică-l până când genunchii sunt la același nivel. Adu piciorul în jos încet, într-o mișcare controlată. Repetă de 10 ori. Apoi fă același lucru și cu celălat picior. Este ideal să începi ușor cu exerciții pentru gleznă și îndoituri pentru genunchi. Adăugă alte exerciții treptat, după cum poți, ascultându-ți corpul. Dacă starea ta de sănătate este slăbită, este indicat să apalezi la un furnizor de asistență medicală pentru a stabili o rutină adecvată condiției tale.

Când stai pe scaun

Aceste exerciții sunt potrivite pentru cei a căror slujbă presupune multe ore pe scaun.

Rotația gleznei – Așezat cu ambele picioare pe podea, ridică ușor un picior. Rotește glezna în sensul acelor de ceasornic de 10 ori și apoi în sens invers acelor de ceasornic de 10 ori. Repetă și cu celălalt picior.

Întinderea gambei – Așezându-te cu ambele picioare pe podea, întinde un picior în fața ta. Ridică degetele de la picioare spre tine și îndoaie glezna. Ține întinderea timp de 3 secunde și coboară piciorul înapoi pe podea. Repetă de 10 ori sau mai mult. Repetă cu celălalt picior.

Utilizarea unui aparat de masaj al tălpilor – Când ești prins în fervoarea taskurilor și nu ai timp de exerciții efectuate conștient, apelează la un astfel de accesoriu. Un aparat de masaj din lemn este ușor de utilizat și are avantaje precum reducerea tensiunii musculare și susținerea circulației sanguine.


Când stai în picioare

Iată câteva exerciții de bază pe care le poți face în picioare sau ca încălzire înainte de alte exerciții. Sunt, de asemenea, modalități bune de a crește circulația atunci când faci o pauză de la ședere.

Ridică călcâiul – Sprijină-te pe perete pentru echilibru. Ridică-ți încet călcâiele astfel încât să stai pe vârfuri. Coboară încet călcâiele într-o mișcare controlată. Repetă de 10 ori și chiar mai mult, dacă îți permit condiția fizică sau timpul.

Ridică piciorul – Sprijină-te de perete sau de un scaun pentru echilibru. Ridică un picior astfel încât greutatea ta să fie pe un singur picior. Menține poziția timp de 10 secunde. Repetă stând pe celălalt picior. Crește treptat până la menținerea poziției timp de 30 de secunde și apoi 60 de secunde. Dacă poți, crește dificultatea ținându-te de scaun cu o mână, apoi cu un deget și, în cele din urmă, fără să te ții deloc.


 

Alte recomandări

Plimbări – Orice cantitate de mers pe jos este recomandarea numărul unu pentru îmbunătățirea circulației. Poți începe făcând plimbări scurte, chiar și doar 5 minute pe zi. Treptat, mărește timpul sau viteza. Orice activitate fizică, indiferent de durată sau intensitate, are beneficii pentru sănătate.

Yoga – Este cunoscută pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Alte efecte terapeutice includ ajutarea la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea flexibilității.

Modificările stilului de viață – Pot ajuta la creșterea circulației sângelui în picioare, dar și în general. Iată câteva linii generale: renunță la fumat, hidratează-te corespunzător, apelează la masaj. Un masaj profesional îți poate susține buna circulație. De asemenea, te poate ajuta să te relaxezi și să reduci stresul.

Apelează la produse care-ți susțin buna funcționare a sistemului circulator periferic – Varixinal este produsul ideal pentru femeile care vor să aibă picioare sănătoase și tonifiate. Datorită compoziției sale speciale din plante, Varixinal scade senzația de oboseală asupra picioarelor, atenuează simptomele associate trombozelor hemoroidale, ameliorează durerile de gambe cauzate de varice, tonifică vasele de sânge și îmbunătățește oxigenarea. În plus, elimină efectele negative ale unui stil de viață nesănătos asupra picioarelor, reoferindu-le grație și energie.