COVID-19: Coagularea sângelui ca simptom

COVID-19: Coagularea sângelui ca simptom

Publicat: 10.11.2020

Vizualizări: 8177

Asocierea COVID-19 cu cheaguri de sânge în arterele pulmonare este bine stabilită. Însă se știe mai puțin despre legătura virusului cu tromboza arterială a extremităților inferioare, o afecțiune caracterizată prin cheaguri de sânge în artere, care împiedică fluxul de sânge oxigenat către extremitățile inferioare. Mai multe cercetări atestă faptul că pacienții cu COVID-19 și simptome de alimentare inadecvată a sângelui la extremitățile inferioare tind să aibă cheaguri mai mari și o rată semnificativ mai mare de amputare și deces decât persoanele neinfectate cu aceeași afecțiune.

COVID-19: Coagularea sângelui ca simptom

Când coronavirusul care provoacă COVID-19 a apărut la sfârșitul anului 2019, initial s-a crezut că problemele pe care le cauzează sunt de natură pulmonară. Treptat, s-au dovedit și alte efecte negative ale infectării cu coronavirus, între care și coagularea sângelui. Mulți pacienți cu COVID-19 dezvoltă cheaguri de sânge, inclusiv cheaguri în vase mici, tromboze venoase profunde la picioare, cheaguri în plămâni și cheaguri care provoacă accident vascular cerebral în arterele cerebrale. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă acești pacienți, în conformitate cu practica standard de terapie intensivă, sunt tratați cu medicamente cum ar fi heparina, pentru a preveni formarea cheagurilor. Această coagulare legată de COVID-19 nu răspunde adesea la metodele standard de prevenire și, în unele cazuri, la tratamentele standard, chiar și cu doze mari de diluanți ai sângelui.

Factorii de risc pentru această coagulare anormală sunt aceiași cu factorii de risc care au fost deja remarcați pentru COVID-19 sever, cum ar fi vârsta sau condiții precare de sănătate (obezitatea, diabetul, etc.) Studii de amploare au descoperit că persoanele obeze și diabeticii tind să aibă niveluri de bază mai ridicate ale anumitor molecule pro-inflamatorii legate de COVID-19 sever, ceea ce poate explica de ce sunt mai predispuse la a acesta.

Coagularea – o cauză semnificativă de deces în cazurile severe de COVID-19?

Cea mai frecventă cauză de deces în caz de COVID-19 sever este insuficiența respiratorie, iar aceasta poate fi cauzată de pneumonie, inclusiv o pneumonie secundară bacteriană sau fungică. Dar decesul poate fi pus și pe seama coagulării sângelui. Țesutul pulmonar al persoanelor care mor din cauza insuficienței respiratorii va avea cheaguri de sânge în vasele mici, ceea ce sugerează că coagularea contribuie la insuficiența respiratorie.

Previne în loc să tratezi

Se spune că prevenția este cea mai bună formă de tratament. Și pe bună dreptate. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată sunt cele două reguli de aur pentru un sistem imunitar puternic și o condiție bună de sănătate. Dar nu uita nici de produse care-ți susțin buna funcționare a sistemului circulator periferic. Datorită compoziției sale speciale din plante, Varixinal scade senzația de oboseală asupra picioarelor, atenuează simptomele associate trombozelor hemoroidale, ameliorează durerile de gambe cauzate de varice, tonifică vasele de sânge și îmbunătățește oxigenarea. Picioarele tale te conduc oriunde îți dorești, condu-le și tu pe drumul sănătății!