Importanța circulației sanguine

Importanța circulației sanguine

Publicat: 22.01.2021

Vizualizări: 1121

Picioarele tale te conduc zilnic oriunde vrei, însă tu ce faci pentru sănătatea lor? O bună circulație sanguină generală – dar mai ales la nivelul picioarelor – permite țesuturilor să preia substanțe nutritive, să elimine toxinele și este o funcție esențială a sănătății pe termen lung. Circulația slabă a picioarelor poate fi îmbunătățită prin abordarea unor obiceiuri simple, cum ar fi hidratarea corespunzătoare și înlocuirea liftului cu scările. Află mai multe despre micile schimbări care pot face diferența în ceea ce privește sănătatea ta pe termen lung.

Ce importanță are circulația sanguină

Termenul „circulație sanguină” descrie mișcarea constantă a sângelui în interiorul organismului, posibilă prin acțiunea de pompare a inimii. Această mișcare sau flux de sânge are loc într-o rețea de tuburi cunoscute sub numele de vase de sânge. Arterele sunt vase de sânge care duc sângele departe de inimă; venele sunt vase de sânge care transportă sânge către ea. Revenirea sângelui în inimă din părțile inferioare ale corpului este o muncă grea pentru sistemul circulator, deoarece sângele trebuie pompat în sus. Mușchii care înconjoară venele ajută la circulație: pe măsură ce se contractă în jurul venelor, stimulează fluxul de sânge către inimă. De aceea, a rămâne activ – chiar dacă asta implică doar mersul pe jos – te poate ajuta să-ți îmbunătățești circulația. Circulația sanguină se deteriorează odată cu vârsta. Însă problemele de circulație pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, dacă nu ești disciplinat în ceea ce privește alimentația sau mișcarea fizică.

Sfaturi utile pentru îmbunătățirea circulației sanguine

  1. Mersul pe jos – Mersul pe jos este un exercițiu simplu, cu impact redus, care te poate ajuta să construiești un stil de viață mai activ și mai sănătos. În plus, poate contribui și la pierderea în greutate. Mersul pe jos în orice ritm este benefic pentru a crește fluxul de sânge în tot corpul, deoarece este cel mai bun mod de a scădea tensiunea arterială și de a crește contracția musculară în picioare. Pe măsură ce mușchii se contractă și se relaxează, aceștia se strâng în jurul venelor mari din picioare, promovând o circulație sănătoasă în zonele mai stagnante ale fluxului. Beneficiile suplimentare ale mersului pe jos și ale altor forme de exerciții fizice includ îmbunătățirea echilibrului general, dispoziției și energiei.

  2. Ai grijă la poziția corpului – Dacă ai tendința de a-ți încrucișa picioarele atunci când stai pe scaun, este posibil să dăunezi circulației în partea inferioară a corpului. Această poziție comună întrerupe circulația la picioare, ceea ce face mai dificil accesul sângelui la țesutul picioarelor pentru a-l menține sănătos. Obișnuiește-te să stai într-o poziție mai bună pentru circulație. De asemenea, în timp ce dormi, sprijină-ți picioarele pe o pernă pentru a îmbunătăți fluxul sanguin. Această poziție este sănătoasă și pentru coloana vertebrală.

  3. Poartă ciorapi de compresie – Ciorapii de compresie pot îmbunătăți fluxul sanguin și pot reduce umflarea și durerea. Compresia este esențială dacă ai o slujbă care presupune să stai pe scaun sau în picioare pentru întreaga zi. Prea multă presiune asupra picioarelor sau prea puțină mișcare îți poate afecta negativ sănătatea și circulația generală. Ciorapii de compresie imită acțiunea internă a mersului, provocând mușchii din picioare să se contracte și să se relaxeze continuu, stimulând astfel fluxul sanguin.

  4. Renunță la fumat. Dacă îți dorești vase de sânge sănătoase, cu siguranță nu ar trebui să fumezi. Fumatul poate provoca umflarea picioarelor și gleznelor, iar cheagurile de sânge sunt frecvente pentru fumători. Dacă fumezi, inima nu funcționează în cele mai bune condiții și acest lucru poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și a venelor din picioare. Poate fi un dezvăț dificil, dar sănătatea are prioritate, așa că apelează la specialiști și metode care te vor ajuta să renunți la acest obicei nociv.

  5. Gestionează-ți nivelurile de stres – Stresul poate avea efecte secundare negative asupra sănătății mentale și fizice, inclusiv asupra circulației corpului. Asigură-te că găsești modalități de ameliorare a stresului prin exerciții fizice, exerciții de respirație profundă, meditație sau psihoterapie.

Picioare masate = picioare fericite

Varixinal gel este ideal pentru serile în care te întorci fără vlagă de la serviciu. Este recomandat pentru masajul picioarelor, calmând imediat, revitalizând și aducând confort picioarelor obosite. Acesta se absoarbe rapid la nivelul pielii și nu are o formă uleioasă. În plus, minim 97% din ingredientele produsului sunt de origine naturală. Extractele din castan salbatic, ghimpe, afine și gotu kola contribuie la îmbunătățirea oxigenării țesuturilor și circulației sângelui, precum și la întărirea pereților vasculari.