Importanţa vitaminelor şi mineralelor pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor

Importanţa vitaminelor şi mineralelor pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor

Publicat: 18.04.2019

Vizualizări: 7141

Când te gândeşti la copii, primele lucruri care îţi vin în minte sunt energia fantastică şi pofta de viaţă pe care o au. Dincolo de percepţii însă, în spatele unui copil nu se ascunde întotdeauna un maratonist. O nutriţie lipsită de vitamine poate vlăgui orice mic năzdrăvan.

 Vitaminele sunt compuşi organici care sunt necesari în cantităţi mici (de ordinul miligramelor sau microgramelor) în diferite procese metabolice celulare şi sunt importante pentru menţinerea stării de sănătate şi pentru creşterea normală a organismului. Vitaminele sunt clasificate în două categorii mari: liposolubile (vitaminele A, D, E, K) şi hidrosolubile (vitaminele din grupurile B şi C).


Vitaminele liposolubile: sunt cele care nu se dizolva în apă şi pe care le găseşti în alimentele grase.

Vitamina A (Retinol) derivă din pigmenţii naturali denumiţi carotenoizi (provitamina A). Vitamina A este esenţială pentru creşterea şi integritatea funcţională a celulelor epiteliale, pentru vederea normală, pentru sinteza glicoproteinelor şi diferenţierea celulară.

Vitamina D (Calciferol) este reprezentată, de fapt, de doi compuşi steroidici, vitamina D2 (ergocalciferol) şi vitamina D3 (colecalciferol), care sunt consideraţi prohormoni. Se formează din provitamine prin acţiunea razelor ultraviolete la nivelul pielii. Vitamina D este esenţială pentru formarea oaselor şi reglarea metabolismului fosfo-calcic.

În general, alimentele sunt sărace în vitamina D şi, de aceea, este necesară suplimentarea cu vitamina D, mai ales în perioadele de creştere rapidă (primii ani de viaţă şi la pubertate).

Vitamina E include un grup de compuşi denumiţi tocoferoli şi tocotrienoli. Funcţia majoră a vitaminei E este aceea de antioxidant, ea are rol protector/stabilizator pentru membranele celulare din întreg corpul, inclusiv pentru membrana eritrocitelor (globulelor roşii ale sângelui). În plus, vitamina E ajută la prevenirea aterosclerozei şi acţionează ca imunomodulator.

Vitaminele hidrosolubile

Grupul vitaminelor B. Vitaminele B sunt esenţiale pentru metabolismul macronutrientilor (lipide, proteine, hidraţii de carbon sau glucide, care constituie substratul energetic/substanţele calorice), pentru buna funcţionare a sistemului nervos, a celui cardiovascular, precum şi pentru formarea celulelor din sânge. Dată fiind implicarea lor în metabolismul macronutrienţilor, necesarul de vitamine B este legat de aportul caloric total.

Vitamina C (Acidul ascorbic) este un agent reducător puternic, care contribuie la formarea substanţei intercelulare din pereţii vaselor capilare, a colagenului şi a ţesutului osos; este implicată în oxidarea celulară. Vitamina C este necesară pentru creşterea şi măturarea normală a celulelor. Alături de vitamina E şi beta-caroten (precursorul dietetic al vitaminei A), vitamina C este un antioxidant care poate avea un rol în susţinerea nutriţională a bolnavilor în stare gravă (<în stres catabolic>).

Mineralele Majore


Calciul, fosforul şi magneziul participă la multe dintre cele mai importante funcţii ale corpului, fiind esenţiale pentru creştere şi dezvoltare, îndeosebi la sugar şi copilul prescolar, dar şi în alte perioade ale vieţii (preadolescenţă, adolescenţă/pubertate). Aceste elemente joacă un rol proeminent în procesele energetice şi transportul unor substanţe, fiind implicate în multe reacţii biochimice moleculare. În plus, calciul şi fosforul constituie principalele componente ale scheletului.

Magneziul este un constituent celular cu rol catalizator pentru multe funcţii metabolice şi sisteme de transmisie celulară. În concluzie, aceste elemente reprezintă nutrienţi esenţiali pentru procesele vieţii şi formarea scheletului mineral.

Oligoelementele

Există peste 23 de elemente cunoscute necesare în cantităţi infime pentru desfăşurarea normală a proceselor metabolice. Un element mineral este considerat oligoelement când el reprezintă mai puţin de 0,01% din greutatea totală a corpului.

Oligoelementele sunt importante pentru sănătate, creştere şi dezvoltare, mai ales în perioadele de creştere rapidă. Se apreciază că 13 oligoelemente sunt importante din punct de vedere nutriţional. În ordinea importanţei pentru copii, acestea sunt: fierul, zincul, cuprul, fluorul, iodul, seleniul, magneziul, cromul, cobaltul, molibdenul, nichelul, siliciul şi vanadiul.

Suplimentarea cu preparate multivitaminice si minerale la copii

Când te gândeşti la copii, primele lucruri care îţi vin în minte sunt energia fantastică şi pofta de viaţă pe care o au. Dincolo de percepţii însă, în spatele unui copil nu se ascunde întotdeauna un maratonist. O nutriţie lipsită de vitamine poate vlăgui orice mic năzdrăvan.

La începutul vieţii, creşterea şi dezvoltarea organismului au o viteză de desfăşurare foarte mare, apropiată celei intrauterine. În acest proces, nutriţia joacă un rol crucial, prin oferta de „cărămizi” (proteine, lipide şi minerale, în special), „lemne de foc”, „adezivi” (glucide şi lipide, în special) şi „catalizatori” (vitamine).

Produsele cu vitamine şi minerale pentru sugari şi copii se găsesc pe piaţă în următoarele formule:
- Preparate lichide (solutii/picături, siropuri) pentru sugari şi copii mici;
- Tablete masticabile, pentru copii mai mari (peste un an).


Cine poate beneficia de suplimentarea cu aceste preparate? Copiii cu următoarele riscuri nutriţionale:
- malabsorbţie intestinală şi boli hepatice;
- mediu social defavorizat (copii provenind din familii sărace, neglijaţi de părinţi);
- perioada de convalescenţă după boli acute severe, debilitante/anergizante;
- anorexie, apetit capricios sau o dietă inadecvată/dezechilibrată;
- boli cronice (fibroză chistică, boli inflamatorii intestinale, boli hepatice, boli renale/copii la dializă cronică);
- regimuri alimentare pentru obezitate.

Termenul de vitamină desemnează o substanţă absolut necesară desfăşurării normale a metabolismului, substanţă care nu poate fi sintetizată în organism. Din această cauză, aportul exogen al vitaminelor este indispensabil unei creşteri şi dezvoltări armonioase. Laptele uman conţine cantităţi suficiente din principalele vitamine necesare, iar formulele de lapte praf sunt îmbogăţite pentru a se apropia calitativ (şi din acest punct de vedere) de laptele uman.

După diversificare, necesarul de vitamine este asigurat de către o alimentaţie completă, conţinând fructe şi legume proaspete, carne, ouă şi lactate. Alimentaţia copilului este însă dificil de condus în vederea realizării acestui deziderat, din cauza lipsei de informare a părinţilor („nu ştiam…”), a variabilităţii sezoniere a ofertei de legume şi fructe („aaa, pai, de unde, acum, iarna?!”), a unor obiceiuri alimentare familiale („noi aşa mâncăm din moşi-strămoşi”), a unor tabuuri religioase sau a preferinţelor copilului („nu vrea deloc să mănânce fructe”).

Din păcate, la unii copii, cel puţin una dintre aceste condiţii este prezentă, dezvoltarea lor somatică (fizică) şi, uneori, psihică având de suferit. Cum bazele se pun la această vârstă (din toate punctele de vedere), o întârziere în acest moment poate avea implicaţii serioase pe termen lung. De aceea, în cazul acestor copii, suplimentarea cu vitamine a alimentaţiei, după sfatul medicului, este foarte importantă. Printre vitaminele şi mineralele cu o importanţă deosebită în dezvoltarea copilului se regăsesc:
Vitamina D, importantă pentru sistemul osos şi imunitate (rezistenţă la infecţii şi, se pare, şi la tumori maligne – cancere).
Vitamina C, implicată în rezistenţa la infecţii.
- Grupul vitaminelor B şi acidul folic, importante în prevenirea anemiei şi în facilitarea dezvoltarii sistemului nervos.
Fierul, componenta de bază a hemoglobinei (proteina care transportă oxigen la ţesuturi) şi a celei mai mari părţi a enzimelor din organism; implicat, de asemenea, în rezistenţa la infecţii.
Calciul, important pentru dezvoltarea oaselor şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a proceselor electro-ionice din organism (cu implicaţii la nivelul sistemului nervos şi al inimii).
Vitaminele A, E, F şi zincul, importante pentru sănătatea epiteliilor (piele, tub digestiv) şi a retinei.

Totuşi, nu toţi copiii au nevoie de vitamine, iar tipul de vitamine, doza, durata şi calea de administrare trebuie individualizate, existând cazuri în care nerespectarea lor poate duce la probleme mai grave decât deficitul acelor vitamine (intoxicaţia cu vitamina D, de exemplu, este o afecţiune gravă, greu de tratat şi potenţial letală).
 

Minimartienii Imunactiv sunt un complex de multivitamine şi multiminerale pentru copii, sub forma unor figurine de marţieni şi cu un gust excelent. Ei ne ajută să le asigurăm copiilor aportul potrivit de vitamine, minerale, oligoelemente şi alte substanţe binefăcătoare, care sunt atât de necesare pentru o corectă creştere şi dezvoltare a copilului. Fiecare tabletă de Minimarţieni conţine vitaminele necesare: A, D, E, vitaminele grupei B, vitamina C naturală şi bioflavonoidele obţinute din măcese, o scală largă de minerale, ceea ce ajută asigurarea unei dezvoltări sănătoase a tuturor ţesuturilor şi organelor copilului. Suplimentar, produsul conţine un complex unic ImunactivTM care este de un mare ajutor în stimularea activităţii sistemului imunitar al copiilor. Minimarţienii mai conţin şi xylitol, care oferă tabletelor un gust răcoritor şi delicat. Un alt efect important al xylitol-ului este acela de menţinere a sănătăţii dinţilor şi gingiilor. Se administrează câte 1 tabletă pe zi, care se suge ca o bomboană.


Minimartienii au participat la ”Mamici pe Biciclete”!
01.01.2018

Minimartienii au participat la ”Mamici pe Biciclete”!

Peste 200 de gravide, mamici cu bebelusi in marsupiu, mame alaturi de copii pe triciclete sau pe propriile biciclete, precum si tatici, bunici, unchi, matusi, bone, au pedalat sambata, 26 septembrie, in prima editie a Paradei ”Mamici pe Biciclete” din Bucuresti. 

Citește mai mult
Vizualizări: 38