Maria, Bucuresti:
Acum am 37 de ani, si in urma cu trei ani am fost operata laparoscop colecistectomie, la un an dupa operatie am fost diagnosticata cu "steatoza hepatica" in observatie, insa nu am stiut ca este grav, nu am facut nimic, si dupa doi ani au inceput crizele de ficat, adica varsaturi, greturi, etc. Am refacut o ecografie si mi sa spus ca am steatoza hepatica difuza gradul II. Odata cu operatia de colicist am devenit lacto-vegetariana, nu consum nici un strop de alcool, nu consum cafea, nu fumez, nu mananc gras, nu manac prajeli, insa sunt tot timpul stresata si suparata. Care sunt riscurile care ma pot astepta. Va rog sa imi raspundeti fara menajamente ca am doi copii mici in cresterea mea ca sunt divortata si vreau sa stiu ce ma asteapta ca in afara de mine,de Bunul Dumnezeu si Maica Domnului,copii mei nu au pe nimeni.
19.02.2005 la 00:00
Dr. Ion Bulacu:
Stimata doamna,
Va recomand sa nu va alarmati excesiv deoarece un oarecare grad de steatoza hepatica (depunere de grasimi in ficat) este prezent la majoritatea persoanelor adulte, numai ca de regula boala nu este diagnosticata (este frecvent total asimptomatica). Totodata, atata timp cat sunteti lacto-vegetariana iar regimul dvs. alimentar este mai mult decat echilibrat, nu exista riscul ca afectiunea sa devina grava.
Mai mult, indraznesc sa suspectez faptul ca varsaturile si greturile nu au avut legatura cu steatoza hepatica, la fel ca si sentimentele de stres si suparare.
21.02.2005 la 00:00