Tania, Bucuresti:
Mama mea, de 82 de ani, fara probleme pana acum doua luni, a inceput sa aiba halucinatii nocturne (la inceput persoane straine, apoi chiar membrii de familie, care veneau noaptea la fereastra, intrau in dormitor, ii puneau otrava, abuzau sexual de dansa, si multe altele), pe care le "aduce" in timpul zilei si-i amaraste viata, devenind ursuza, inchisa, tacuta. In plus dureri intense, intermitente la ceafa, urechi, tot capul, sonnolenta excesiva, hipertensiune. Doctorul a dat diagnosticul de schizofrenie. In prezent ia digoxin, coumadin, enalapril, polen, precum si grupul de vitamine B 6, 9, 12. Situatia se inrautateste. Ce se poate face? Ginko biloba are contraindicatii in cazul dansei?
17.08.2005 la 00:00
Dr. Ion Bulacu:

Stimata doamna,

Nu stiu ce medic a formulat diagnosticul de "schizofrenie", insa ma tem ca se inseala amarnic. Aceasta afectiune psihica NU debuteaza la 82 de ani (ci la 20-30 de ani), fara nici o manifestare anterioara.

Simptomatologia amintita de dvs. poate fi inclusa (in principal) in 2 variante de diagnostic:

1. un debut al unei demente de tip Alzheimer sau vascular

2. o tulburare de tip "parafrenie" (un fel de schizofrenie aparuta la varstnici, dar cu evolutie mai buna)

Recomandarea mea este sa efectuati mamei un consult psihiatric, in urma caruia sa primeasca si un tratament adecvat (este nevoie de o medicatie antipsihotica, nu de suplimente nutritionale - cum ar fi Ginko biloba).

18.08.2005 la 00:00