Mirela, craiova:
Stimate dl. doctor, in ianuarie 2004 mi s-a extirpat ovarul si trompa de pe partea stg, datorita existentei unor chisturi mari, dintre care unul dermoid. De atunci am luat pilule anticonceptionale Logest si acum am schimbat pe Diane35 caci celelalte imi produceau premenstruatii. De la Diane35 ma simt groaznic, am senzatii de voma accentuate, stare de nervozitate excesiva si lipsa poftei de mincare! Este normal!?
Credeti ca administrarea excesiva(aproape 8 ani) poate duce la sterilitate, mai ales ca mi s-a facut anexectomie stg!?
Va multumesc anticipat.
22.11.2004 la 00:00
Dr. Ion Bulacu:
Stimata doamna,
Mi-am permis sa cumulez cele 2 intrebari ale dvs. deoarece a doua era direct legata de textul primei intrebari.
Din cate stiu, administrarea de anticonceptionale poate produce diverse efecte nedorite, atat generale (greata, varsaturi, stare generala alterata etc.), cat si "locale" (menstruatii declansate mai devreme, sangerari menstruale diminuate sau, dimpotriva, abundente etc.). Asadar, acuzele dvs. sunt de asteptat (n-as putea spune chiar "normale"), cu atat mai mult cu cat reactivitatea la astfel de tratamente variaza foarte mult de la o persoana la alta.
In ceea ce priveste sterilitatea, consider ca in cazul dvs. nu administrarea de contraceptive ar putea cauza o scadere a fertilitatii, ci insasi anexectomia stanga. Fiind extirpata una dintre anexe, descarcarea lunara de ovule este diminuata.
23.11.2004 la 00:00