Mihaela, Bucuresti:
Stimate dl.doctor,va scriu cu rugamintea de a ma lamuri intr-o problema.In luna oct.2004 tatal meu in virsta de 70 ani a luat un flacon de vitamine Energy Q10 Spectrum si s-a simtit foarte bine.La inceputul lunii ian.2005 am vrut sa ii cumpar inca un flacon din aceeasi gama,dar parintii mei au fost la medicul de familie pentru control.Mama i-a spus m.f. ca vrea sa ii dea aceste vitamine,dar aceasta i-a raspuns ca la virsta lui si mai ales ca a avut un preinfarct in urma cu 1 an nu are voie sa ii dea aceste vitamine pe motiv ca contin potasiu care inseamna sare si ca el nu are voie sare.Mai mult,i-a spus ca toate vitaminele contin sare(=potasiu)dar nici nu i-a recomandat alte vitamine.Eu stiu ca sarea nu este potasiu.El avind si probleme cu o eczema de piele de 6 luni este foarte slabit si aceste vitamine i-au facut foarte bine,mai ales Q10.Va rog din suflet sa imi spuneti daca ii pot cumpara aceste vitamine,stiind ca au si efect retard.Si daca ii pot da ceva pentru aceste eczeme care il deprima.Va multumesc mult.Mihaela.
25.01.2005 la 00:00
Dr. Ion Bulacu:
Stimata doamna,
Desi sunt extrem de mirat de raspunsul medicului de familie, va felicit pentru faptul ca stiti ca potasiul nu inseamna "sare". Mai mult, in cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arteriala sau insuficienta cardiaca, unde este contraindicata administrarea de sare (sarea de bucatarie contine NaCl, nu KCl !!!), se recomanda inlocuirea acesteia cu sare de potasiu.
Eu va recomand Energy Q10 Spectrum fara nici o rezerva, cu atat mai mult cu cat adaosul de Coenzima Q10 nu ii poate face decat bine in situatia de fata. Mai mult, pentru a va linisti atat pe dvs. cat si pe medicul de familie, doza zilnica de potasiu continuta in tableta de Energy Q10 Spectrum este de 40 mg, ceea ce reprezinta 1% din totalul aportului FIZIOLOGIC (normal recomandat) zilnic de potasiu. In consecinta, nu prezinta absolut nici un risc.
26.01.2005 la 00:00