Beneficiile Evening Primrose

Beneficiile Evening Primrose

Publicat: 09.01.2018

Vizualizări: 15661

Evening Primrose sau Luminiţa de seară face parte din familia Onagraceae. Este originară din Mexic şi America Centrală, de unde s-a extins şi în America de Sud şi Nord. Este o specie bianuală care înfloreşte în cel de-al doilea an, în general în lunile mai-iunie, iar florile sunt galbene, se deshid seara şi se ofilesc a doua zi.

Evening Primrose este o plantă cu numeroase beneficii. În primul rând este o plantă cu valoare alimentară. Radacinile tinere şi frunzele se consumă în salate şi au un gust uşor piperat.

În scopuri terapeutice se foloseşte uleiul de Evening Primrose care are un conţinut ridicat de acid linoleic,  acid gama linoleic, fitosteroli, tocoferoli, triptofan, calciu, magneziu, potasiu şi mulţi alţi compuşi cu acţiune benefică asupra organismului uman. 

În prezent se foloseşte pentru tratarea şi ameliorarea diferitelor afecţiuni.

 • are efect antiinflamator şi este benefic în afecţiunile reumatice. Datorită conţinutului de acid gama linoleic (acid gras esenţial)  ameliorează durerile de la nivelul articulaţiilor.
 • are efect benefic în dureri menstruale şi menopauză.  Femeile suferă de sindrom premenstrual datorită unor blocaje metabolice care împiedică organismul să producă acid gama linoleic. Acest deficit este corelat cu simptomele premenstruale (tensiune la nivelul sânilor, acnee, lipsă de energie, dureri de spate).  Datorită conţinutului crescut de acid gama linoleic, uleiul de Evening Primrose ameliorează toate aceste simptome.
 • are proprietăţi aniteczematoase. Luminiţa de seară se poate folosi atât intern cât şi extern (aplicaţii locale cu infuzie de Luminiţa de seară).
 • ajută la tratarea acneei. Datorită conţinutului său de acizi graşi, uleiul de Evening Primrose subţiază sebumul secretat prevenind astfel astuparea porilor cu acesta.
 • aduce beneficii în boala Alzheimer. Acest lucru este posibil datorita conţinutului său în fenilalanină. Fenilalanina este un aminoacid esenţial cu importante proprietăţi de mediere a transmiterii impulsurilor nervoase, motiv pentru care îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare.
 • combate infertilitatea la femei.
 • menţine un nivel scăzut de colesterol datorită conţinutului crescut de acizi graşi de tip Omega 6 care scad colesterolul rău şi trigliceridele şi cresc colesterolul bun.
 • menţine sănătatea unghiilor şi a părului. Acizii graşi hrănesc scalpul şi împiedică ruperea unghiilor.
 • are efect antidepresiv.
 • alături de Calciu şi Omega 3 are efecte benefice în osteoporoză.
 • are proprietăţi antiulceroase. Studiile au arătat că uleiul de Evening Primrose inhibă semnificativ  degradarea mucoasei gastrice.
 • benefic în sindromul de colon iritabil. Uleiul de Luminiţa de seară protejează învelişul intestinal.

În termeni populari Luminiţa de seară este denumită  “regele leacurilor” şi în timp a devenit cel mai cercetat şi mai folosit tratament naturist.

Alexandra Gainusa

Consultant Walmark 

Sanatatea e cea mai de pret avere din lume
14.12.2009

Sanatatea e cea mai de pret avere din lume

"Ani intregi viata mea a fost controlata de stresul provocat de cateva kilograme in plus. Faptul ca nu ma simteam bine in pielea mea ma afecta pe toate planurile. Zecile de diete pe care le-am incercat, infometarea, toate m-au dus la frustrari si dezamagire."

Citește mai mult
Vizualizări: 1168
Vitamine pentru sănătatea pielii
07.03.2013

Vitamine pentru sănătatea pielii

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman. Are 3 straturi (epiderm, derm şi hipoderm) şi o suprafaţă de aproximativ 2 m. Pielea este cea mai importantă barieră împotriva factorilor externi (bacterii, raze UV), este responsabilă pentru reglarea temperaturii corpului şi reprezintă aproximativ 16% din totalul greutăţii corporale.

Citește mai mult
Vizualizări: 996