Bunicii, un ajutor neprețuit

Bunicii, un ajutor neprețuit

Publicat: 05.12.2019

Vizualizări: 362

Bunicii au un rol important în educația nepotului și în păstrarea coeziunii familiei. Ei compensează absența părinților sau lipsa de răbdare a acestora în anumite situații.

Cu toate acestea, nu e ușor să fii bunic: trebuie să știi cum să faci pentru a nu lăsa dragostea pentru nepot să se transforme în răsfăț, iar ajutorul și implicarea ta să nu-i deranjeze pe părinți, care, de multe ori, au viziuni diferite de cei în vârstă în privința educării copilului.

Căutați să vă cunoașteți nepotul cât mai bine. Aflați care îi sunt preocupările și zonele de interes: care sunt jucăriile și jocurile preferate, filmele care îi plac, personajele din cărți, fi lme sau desene animate pe care le admiră. Toate acestea pot fi un foarte bun subiect de conversație.                                       

Ascultați-vă nepotul cu atenție. Copiii sunt astăzi acaparați de tehnologie și o parte consistentă din vocabularul lor constă în termeni tehnici pe care i-au preluat ca atare, fără să le cunoască exact sensul. Întrebați și înțelegeți odată cu ei. Nu respingeți din principiu calculatorul, tableta sau mobilul – sunt sau vor devein curând parte integrantă a stilului lor de viață. Eventual, căutați să limitați discret accesul și să oferiți alternative la fel de tentante.

 

Inventați  jocuri, construiți, desenați împreună cu copilul. Animalele, vehiculele mari (avioanele, trenurile, vapoarele), astronomia, preistoria, magia, moda sunt arii de mare interes pentru copii. Pornind de la acestea, îi puteți trezi interesul pentru alte domenii – istorie sau geografi e.

Jucați-vă cu el în aer liber. Când mergeți  în parc, nu stați pe bancă la o șuetă cu o vecină, nu lăsați copilul de capul lui în timp ce dvs. jucați o pasionantă partidă de șah. Copilul se va juca singur sau cu alți copii o vreme, dar de la un moment dat vă va solicita atenția. 

 

Fiți partenerul de joacă, fiți sursa lui de informație. Învățați-l lucruri noi și permiteți-i celui mic să vă învețe lucruri noi sau măcar dați-i această impresie. Cât despre relația cu părinții, fiți o prezență utilă și discretă. Nu vă asumați rolul de cap al familiei, de personaj atoateștiutor. Nu vă impuneți părerile, oferiți-vă sfatul și ajutorul. Evitați să vă manifestați nemulțumirea dacă vorbele dvs. nu sunt luate în considerare.

Fiți sursa de echilibru și de înțelepciune în familie. Aplanați eventualele dispute cu calm, nu subminați autoritatea părintelui în fața copilului. Găsiți o vorbă bună sau un cuvânt de laudă pentru cei implicați în eventuale dispute, nu luați partea nimănui, chiar dacă vi se pare evident cine greșește. 

Cine nu are bunici să-și cumpere
01.01.2018

Cine nu are bunici să-și cumpere

Ceea ce au nevoie cel mai mult copiii sunt esențialele lucruri pe care bunicii le au din plin. Bunicii le oferă o dragoste necondiționată, bunătate, răbdare, umor, confort și lecții despre viață și, cel mai important, prăjituri. ”Rudolph Giuliani”

Citește mai mult
Vizualizări: 49