Radicalii liberi
Publicat: 01.04.2019
Vizualizări: 895
Radicalii liberi se formează în urma interacţionării oxigenului cu anumite molecule şi pot declanşa reacţii în lant. Acestia ajung în organism, în mod natural, în urma descompunerii alimentelor sau ca rezultat al expunerii la factori de mediu, cum ar fi poluarea, pesticidele, fumul de tutun, produsele chimice, radiaţiile solare.
Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi cu un număr impar de electroni. Aceştia se formează în urma interacţionării oxigenului cu anumite molecule şi pot declanşa reacţii în lant. Radicalii liberi ajung în organism, în mod natural, în urma descompunerii alimentelor sau ca rezultat al expunerii la factori de mediu, cum ar fi poluarea, pesticidele, fumul de tutun, produsele chimice, radiaţiile solare.
Pentru a preveni acţiunea nocivă a radicalilor liberi, organismul are un sistem propriu de apărare. În mod normal organismul poate lupta singur împotriva radicalilor liberi. Odată cu înaintarea în vârstă şi cu expunerea la factorii de mediu, capacitatea de apărare a organismului scade, iar efectele dăunatoare ale radicalilor liberi pot fi vizibile.
Antioxidanţii sunt substanţe care pot interacţiona cu radicalii liberi, anulând efectele nocive înainte ca moleculele să fie deteriorate. Cantităţi importante de antioxidanţi se găsesc , în primul rând, în fructe şi legume. În natură există o gamă largă de antioxidanţi, şi pentru că oferta este atât de variată, putem afirma că aceştia oferă beneficii pentru diferite părţi ale corpului.
Principalii antioxidanţi sunt vitamina E, beta-caroten, vitamina C, seleniu, coenzima Q10, flavonoide, licopen, proantocianidine, beta- glucan, etc.
Vitamina E – este cea mai abundentă vitamină liposolubilă din organism. Vitamina E are cea mai importantă activitate biologică, este un puternic antioxidant şi este importantă în mod special, pentru protejarea celulelor sângelui, sistemului nervos, muşchilor scheletici şi retinei ochiului împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi.
Beta carotenul - este un pigment care se găseşte în alimente precum morcovii. În organism beta carotenul este sursă de vitamina A. Beta carotenul este un antioxidant care protejează organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, protejează împotriva acţiunii nocive a radiaţiilor UVA, menţine acuitatea vizuală, contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar şi stimulează sinteza de melanină.
În organism, vitamina C aduce numeroase beneficii. Această vitamină activează dezvoltarea şi reconstrucţia celulară, susţine producţia de colagen, favorizează vindecarea, susţine sistemul imunitar, acţionează ca antioxidant, etc. Organismul nostru are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen. Datorită caracterului antioxidant, vitamina C ajută la prevenirea opacifierii cristalinului (cataracta). De asemenea, vitamina C ajută la absorbţia fierului în organism.
Seleniul – este un element chimic descoperit de Berzelius în anul 1817. La începutul secolului IX seleniul a fost considerat otravă. Începând cu secolul XX acesta a început să fie utilizat în industrie pentru fabricarea cauciucului, în agricultură şi în medicină. În prezent, seleniul se foloseşte în scopuri terapeutice în compoziţia şampoanelor, dar este folosit în special pentru potenţialul său de a reduce riscul dezvoltării cancerului. Seleniul intră în compoziţia enzimei glutation-peroxidaza, enzimă cheie cu un rol antioxidant esenţial. Din aceste motive este impus aportul zilnic de seleniu.
Coenzima Q10 - este un antioxidant natural cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce asupra sănătăţii inimii. Coenzima Q10 se găseşte în organism în organele cu un metabolism intens. Cantitatea de Coenzima Q10 produsă în corp scade odată cu înaintarea în vârstă. Fiind asemănătoare cu vitamina E, Coenzima Q10 are un puternic efect antioxidant, oferă protecţie împotriva radicalilor liberi şi încetineşte procesul de îmbătrânire. S-a dovedit clinic că această coenzimă minimalizează apariţia ridurilor atunci când este administrată atât intern cât şi extern. În acelaşi timp coenzima Q10 este benefică şi pentru menţinerea sănătăţii inimii.
Bioflavonoide – sunt compuşi polifenolici sintetizaţi de plante. Acestea au proprietăţi antioxidante; au efecte de tip antiinflamator şi antialergic şi îmbunătăţes acţiunea vitaminei C.
Licopenul – este un colorant vegetal liposolubil care face parte din familia carotenoidelor. Se găseşte în cantităţi ridicate în pepene roşu şi tomate. Licopenul are capacitatea de a proteja organismul împotriva acţiunii radicalilor liberi. În urma unui studiu efectuat în 2010 s-a dovedit faptul că licopenul are un caracter puternic antioxidant prevenind dezvoltarea cancerului de prostată. În acelaşi timp împiedică legarea celulelor canceroase de sursele de sânge determinând astfel moartea acestora. În alimente licopenul se găseşte sub denumirea de E160d.
Alexandra Găinuşă
Consultant Walmark