Calculaţi-vă indicele ponderal
Publicat: 11.12.2017
Vizualizări: 4423
Gradul de supraponderalitate se poate afla foarte uşor cu ajutorul indicelui de masă corporală BMI (Body Mass Index). Greutatea corporală (exprimată în kilograme) se va împărţi la valoarea înălţimii (în metri) la pătrat.
Gradul de supraponderalitate se poate afla foarte uşor cu ajutorul indicelui de masă corporală BMI (Body Mass Index). Greutatea corporală (exprimată în kilograme) se va împărţi la valoarea înălţimii (în metri) la pătrat.
De exemplu, pentru o persoană cu greutatea de 70 kg şi înălţimea de 175 cm:
Calculul BMI: 70 : 1,75*1,75 = 70 : 3,06= 22,85
BMI mai mic de 18,5...............subnutriţie
BMI între 18,5-24,9..............normal
BMI între 25,0 –29,9.............supraponderalitate
BMI între 30,0 – 34,9............obezitate de gradul I
BMI între 35,0 – 39,9............obezitate de gradul II
BMI mai mare de 40,0.............obezitate de gradul III
Slăbitul şi indicele glicemic (GI)
Indicele glicemic al alimentelor este stabilit în funcţie de efectul lor imediat asupra nivelului de glucoză din sânge. Alimentele cu un GI ridicat produc o creştere rapidă şi semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. Acest fapt declanşează o eliberare crescută de insulină care, pe lângă multe alte efecte, transformă glucoza în grăsimi ce se depun. Consecutiv acestei scăderi a glicemiei apar senzaţia de foame şi iritabilitatea. Dimpotrivă, la folosirea alimentelor cu un GI scăzut, nu se produce o oscilaţiei majoră a nivelului de glucoză din sânge şi, deci, nu se ajunge la manifestări negative.
Dacă ne hotărâm să ne modificăm meniul zilnic, e bine să preferăm alimente cu un index glicemic mai scăzut. Acest lucru duce la o eficientizare a procesului de slăbire.