Importanţa fibrelor în dieta zilnică

Importanţa fibrelor în dieta zilnică

Publicat: 22.04.2013

Vizualizări: 478

O dieta bogată în fibre alimentare aduce numeroase beneficii organismului. Cu toate acestea aportul zilnic de fibre alimentare este, de cele mai multe ori, cu mult mai mic decât dozele zilnice recomandate.

Fibrele alimentare reprezintă totalitatea componentelor unei plante pe care organismul nu le poate digera. Fibrele pot fi solubile şi insolubile, ambele fiind la fel de importante pentru sănătate, digestie şi pentru prevenirea diabetului, bolilor de inimă, obezităţii şi constipaţiei.

Fibrele solubile – împreuna cu apa formează un gel care dă senzaţia de saţietate şi încetineşte digestia. În acelaşi timp ajută la menţinerea colesterolului şi glicemiei în limite normale. Alimente care conţin fibre solubile: mazăre, fasole, ovăz, citrice, mere, orz.

Fibrele insolubile – acest tip de fibre nu se dizolvă în apa. Fibrele insolubile au un efect prebiotic deoarece ajung în intestin în forma lor originală şi ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice aflate în intestin prevenind astfel constipaţia. Alimente care conţin fibre insolubile: tărâţe de grâu, conopidă, fasole verde, cartofi, nuci.

Conform specialiştilor doza zilnică recomandată de fibre alimentare diferă în funcţie de vârstă şi sex:

  • Sub 50 de ani – femei: aprox 25g;  bărbaţi: aprox 38g.
  • Peste 50 de ani – femei: aprox 20g;  bărbaţi: aprox 30g.

Beneficiile fibrelor alimentare:

  • previn bolile cardiovasculare – fibrele influenţează absorbţia grăsimilor;
  • au rol important în curele de slăbire – dau senzaţie de saţietate, favorizează detoxifierea organismului, au efect laxativ;
  • previn apariţia cancerului de colon ;
  • scad absorbţia de glucoză la nivel intestinal.

Pe lângă beneficiile importante pe care fibrele alimentare le au asupra organismului, acestea au un rol foarte important şi în managementul greutăţii. Studiile arată că o dieta bogată în alimente cu un conţinut ridicat de apa şi fibre alimentare (ex: legume, salată, fructe) conferă senzaţie de saţietate şi aduce organismului un aport scăzut de calorii. În acelaşi timp reglează tranzitul intestinal. În urma unor studii clinice s-au raportat într-o perioadă de 8 saptămâni pierderi în greutate semnificativ mai mari în cazul dietelor bogate în fibre alimentare decat în cazul dietelor cu un conţinut mai scăzut.

Iată câteva idei prin care poţi introduce fibrele alimentare în dieta zilnică:

  • consumă cereale integrale dimineaţa;
  • înlocuieşte pâinea alba cu cea din făina de grâu integral;
  • consumă fructe la fiecare masă;
  • fasolea, lintea şi mazărea au un conţinut ridicat în fibre alimentare.

Suplimentele alimentare pe bază de fibre au  forme şi arome diferite şi conţin fibre izolate din plante. Fibrele care intră cel mai des în compoziţia suplimentelor alimentare sunt:

Inulina – inulinele sunt un grup de oligozaharide ce conţin fructoză. Inulina este considerată o fibră solubilă care creşte absorbţia calciului în organism şi stabilizează flora intestinală. Inulina poate fi consumată şi de persoanele care suferă de diabet.

Celuloza – previne apariţia constipaţiei şi hemoroizilor, scurtează timpul de contact al substanţelor toxice cu mucosa intestinului prevenind astfel apariţia cancerului de colon, menţine glucoza în limite normale.

Lignina – absoarbe acizii biliari, hidratează organismul şi reglează tranzitul intestinal.

Psyllium – este o plantă care face parte din genul Plantago care conţine aproximativ 70% fibre solubile. Are un conţinut ridicat în vitamine din grupul B, proteine, acid linoleic. Este folosită ca remediu împotriva constipaţiei, ulcerului gastric, diareei şi hemoroizilor.

Pectină din mere – coaja mărului conţine pectină (o fibră solubilă). Pectina întreţine flora intestinală, scade colesterolul şi ajută la curăţarea tractului intestinal.

Fibre din sfecla roşie – au efect laxativ, scad colesterolul şi  tensiunea arterială.

Ovăz – are un conţinut ridicat de fibre care au capacitatea de a absorbi grăsimile şi zaharurile. Deoarece au capacitatea de a absorbi o cantitate mare de lichide, acestea dau senzaţia de saţietate pentru o lungă durată.

Alexandra Gainusa

Consultant Walmark 

Dieta pentru un organism sănătos 1
01.01.2018

Dieta pentru un organism sănătos 1

Sănătatea  şi felul în care ne simţim sunt direct influenţate de ceea ce mâncăm. O alimentaţie sănătoasă, abordată încă de la cele mai fragede vârste, ne ajută să ne menţinem organismul sănătos, ne dă o bună dispoziţie şi ne menţine tineri atât mental cât şi fizic. O dietă sănătoasă nu înseamnă înfometare sau privarea de la anumite categorii de alimente.

Citește mai mult
Vizualizări: 124
Regimul alimentar şi sănătatea
21.03.2013

Regimul alimentar şi sănătatea

Mâncarea este combustibil pentru organism. Dieta poate mări sau poate micşora riscul de a dezvolta anumite afecţiuni. Pentru a mânca sănătos avem nevoie de o varietate de ingrediente şi nu întotdeauna ce este gustos este şi sănătos.

Citește mai mult
Vizualizări: 439